Platform WijZijnLimburg: hulplijn voor de dynamiek in het dorp

Print
Platform WijZijnLimburg: hulplijn voor de dynamiek in het dorp

In de Kerkraadse wijk Bleijerheide werden door kunstenaar Sidney van den Berg teksten met positieve spreuken opgehangen. Afbeelding: Still uit tv-programma WijZijnLimburg

Maastricht -

Een zwemclub zonder zwembad. Een koor dat niet mag zingen, maar wel een ledenstop heeft. Een voetbalteam dat uit de graspollen herrijst. WijZijnLimburg focust op inventieve manieren om de vitaliteit van verenigingen op peil te houden.

Ze noemden zich trots Very Important Little Town. „Vilt was booming. Ze hadden altijd plannen, alles lukte, er was van alles te doen. Het was een voorbeeld van hoe een kleine kern kan draaien.” Maar een paar jaar geleden keerde het tij. De voetbalclub vertrok. De school ging dicht. De Very Important Little Town kwam in een neerwaartse spiraal en werd al gauw een Very Isolated Little Town. „Zo’n dorp zit in één keer zonder jeugd. De ouders zien elkaar niet meer langs de lijn of op het schoolplein. En dan gaat het snel achteruit.”

Lees ook: Platform WijZijnLimburg moet verenigingsleven vitaal houden

Journalist en programmamaker Paul Versteegen uit Landgraaf zag de vertwijfeling, de teloorgang. Hij bezorgde Vilt assistentie onder het motto WijZijnLimburg, een initiatief dat deze week werd gelanceerd om het verenigingsleven en initiatieven in de dorpen en wijken te ondersteunen om zo de sociale structuur te verstevigen. Het idee ontstond ruim twee jaar geleden bij het eeuwfeest van het Fonds Sociale Instellingen, door de Staatsmijnen opgericht om de sociale en culturele ontwikkeling te stimuleren. De provincie haakte aan en inmiddels ook instituten als het Huis voor de Sport, Burgerkracht, Vereniging Kleine Kernen, Rabobank en Huis voor de Kunsten.

Het project krijgt een stevige nieuwe impuls. Deze week gaat een nieuwe website online, een reeks televisieprogramma’s op L1 en gaat het initiatief verder onder de merknaam WijZijnLimburg. Het is een onlineplatform dat het verenigingsleven op tal van manieren wil ondersteunen. Want zeker, veel verenigingen kampen met een ledenterugloop, vergrijzing en een gebrek aan sociale cohesie. Paul Versteegen: „Maar er zijn in Limburg ook tal van verenigingen waar mensen inventief zijn. Waar bedacht wordt: hoe kunnen we nu verder? Kunnen we een brug slaan naar de volgende generatie? Je moet gewoon heel goed nadenken wat het verenigingsleven anno 2020 is. We proberen er met kennis en knowhow een draai aan te geven.”

Want WijZijnLimburg heeft geen zak geld om uit te delen, maar dient als inspiratiebron en kenniscentrum. Het koppelt vraag en aanbod. Om terug te komen op Vilt bijvoorbeeld: dat krijgt nu hulp van een dorp dat eerder kampte met soortgelijke problemen, Rimburg. Rimburg wist langzaam uit het dal te klimmen, en de dorpsraad geeft Vilt tips om het verenigingsleven er weer bovenop te helpen. „Men is daar slim bezig om de dynamiek in het dorp te houden. Dat is eigenlijk waar het om draait: kijk buiten je eigen blikveld. Als je als harmonie je hele blazerssectie op hebt moeten doeken, ben je te laat.” Rimburg telt bijvoorbeeld alweer twee jeugdteams die in de competitie voetballen. „Het jeugdvoetbal levert weer andere reuring op, waardoor jongeren ook andere activiteiten vinden in hun woonplaats, waardoor ze dat dorp trouw blijven.”

In het televisieprogramma komen tal van hulpvragen aan bod. Versteegen: „Als wij met die camera komen, moeten ze ook met de billen bloot. Dan moeten zo ook vertellen waar het niet goed gaat. Dit gaat verder dan alleen een leuk tv-programma maken, we willen het verenigingsleven en particuliere initiatieven echt goed op de kaart zetten.” WijZijnLimburg deelt succesverhalen, in de hoop dat ze als voorbeeld dienen. Zoals de fusie van de hockeyclubs van Blerick, Venlo en Tegelen tot de megaclub Delta bijvoorbeeld. Door het introduceren van een combinatieteam voor de jeugd uit alle drie de verenigingen, werden de gevoeligheden van de fusie al snel enigszins gladgestreken. „Die kinderen boeit het niet, die willen gewoon hockeyen.” Ook succesvol was de hulp aan zwemvereniging Hulsberg, die al 48 jaar zonder eigen zwembad zit. Maar elke week zit de bus naar het zwembad in Voerendaal vol. Een harde kern enthousiastelingen zorgt ervoor dat het halve dorp op vrijdagavond in het water ligt.

Platform WijZijnLimburg: hulplijn voor de dynamiek in het dorp
Paul Versteegen. Foto: L1/Bjorn Frins

De coronapandemie heeft behoorlijke impact gehad op WijZijnLimburg. Het verenigingsleven viel stil. Het grootste deel van de opnames voor het tv-programma was al gemaakt en in één klap verouderd. Het Sittards koor bijvoorbeeld dat zo populair is dat er een ledenstop geldt, mocht niet meer zingen. De Maastrichtenaar die met vrijwilligers maaltijden maakte voor armen, moest stoppen met koken omdat zijn keuken te klein en dus niet coronaproof was. „Iedereen heeft ermee te maken gehad. Gelukkig zie je nu ook de enorme veerkracht.” De afgelopen weken is hard gewerkt om de lancering van WijZijnLimburg toch mogelijk te maken. Paul Versteegen is trots. „Wat heel mooi is aan dit verhaal, is dat het uitgegroeid is tot zoiets groots. Iedereen zet hier zijn schouders onder in de volle overtuiging dat we dat verenigingsleven moeten onderhouden.”

WijZijnLimburg.com

De website WijZijnLimburg.com heeft twee bijzondere Limburgse tools in de aanbieding. Kiek is de naam van een Limburgse zoekmachine. Door het gebruik van postcodes en de juiste zoektermen moeten verenigingen en vrijwilligers via Kiek gemakkelijker hun weg vinden.

Onder de naam WijZijnVrijwilligers is op de site een tool van Deedmob te vinden. Deedmob is ontwikkeld door Heerlenaar Boudewijn Wijnands en brengt vraag en aanbod samen in het vrijwilligerswerk. Wereldwijd bemiddelt de sociale onderneming Deedmob tussen meer dan 900.000 vrijwilligers en meer dan 1500 goede doelen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen