In 90 seconden: kruipen er weer overal spinnen door je huis? Fabeltjes en weetjes over spinnen op een rij

Ze hebben binnen het dierenrijk misschien wel de kleinste fanclub van allemaal: spinnen! De meeste mensen gruwen ervan. En met de herfst in aantocht komen ze weer massaal tevoorschijn. In 90 seconden zetten we een paar weetjes en fabeltjes over spinnen op een rij.

Genaud Molin

Om te beginnen helpen we een paar Indianenverhalen de wereld uit. Spinnen in Limburg zijn niet giftig en ze kunnen ook niet bijten. En nee, ze kruipen ook niet in je mond terwijl je ligt te slapen (kun je eindelijk weer een oog dicht doen vannacht). Spinnen zijn van nature vluchtdieren, die kiezen dus niet voor de aanval. En hier in Nederland leven geen gevaarlijke soorten. Er zijn zelfs experimenten gedaan om ze te laten bijten door ze gericht te irriteren. Zonder resultaat.

Lees ook: Kruisspin weer meest geteld, maar fors minder dan voorheen

Dat spinnen toch hele volksstammen de stuipen op het lijf weten te jagen, heeft alles te maken met hun uiterlijk. Ons zelfbeeld als mens bestaat uit een romp met vier poten, een hoofd en eventueel een staart. Dieren als slangen en spinnen passen daar niet in. En dus vinden we die eng. Zeker spinnen met hun acht poten en maar liefst drie tot vier paar ogen. De filmindustrie en schrijvers hebben dankbaar gebruikgemaakt van die natuurlijke afkeer. En hebben de beestjes door de eeuwen heen allerhande akelige eigenschappen toebedeeld.

Lees ook: Help, het is weer spinnentijd, hoeveel spinnen zitten er in jouw huis?

Toch zijn spinnen ontzettend nuttig. Als er geen spinnen zouden zijn, zouden we niet naar buiten kunnen zonder belaagd te worden door vliegen en muggen.

Misschien hebben we je met deze weetjes en fabeltjes een beetje van je spinnenfobie af kunnen helpen. Wil je nou meer weten over deze kleine insectjes, klik dan op de linkjes in het artikel.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal