Woedende reacties op voetbalfeest Tilburg: ‘Dit zet alles weer op achterstand’

Klaas Dijkhoff (VVD).

Klaas Dijkhoff (VVD). © ANP

Er wordt massaal verontwaardigd gereageerd op het grote voetbalfeest in Tilburg donderdagavond, waarbij honderden Willem II-supporters de coronaregels hebben overtreden. Politici snappen niet dat de Tilburgse burgemeester Theo Weterings toestemming gaf voor het feest. Bezorgde burgers willen dat hij aftreedt en het plaatselijke ziekenhuis betreurt dat de regels niet zijn nageleefd.

Peter Winterman

,,Als je dit doet, moet je meteen klaarstaan om te handhaven als mensen zich niet aan de 1,5 meterregel houden’’, zegt VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff, die naar eigen zeggen ‘een beetje moedeloos’ werd toen hij de beelden van het voetbalfeest zag. ,,Het is niet juni, dat het aantal besmettingen heel klein is en dat je kunt experimenteren. Er zijn al regio’s in Nederland met extra maatregelen en andere regio’s koersen daar op af. Zo gaat het niet lukken om corona eronder te houden’’, aldus Dijkhoff op Radio 1.

Hij snapt niets van het besluit van de Tilburgse VVD-burgemeester Weterings om toestemming te geven voor het voetbalfeest. De burgemeester vreesde dat Willem II-supporters anders op verschillende plekken in de stad zouden samenkomen. ,,Door ze op een plein samen naar de wedstrijd te laten kijken, valt het allemaal beter te controleren en te handhaven’’, zei Weterings, die over een ‘bewuste keuze’ sprak.

Lees ook: Woede na groot voetbalfeest in Tilburg: ‘Mes in rug van zorgpersoneel’

Achterstand

,,Experiment mislukt’’, reageert Dijkhoff. De VVD-fractieleider vindt dat Weterings verantwoording moet afleggen in de Tilburgse gemeenteraad. Volgens Dijkhoff worden op allerlei plekken in het land – ook in Tilburg –bijeenkomsten georganiseerd waarbij de coronaregels wél in acht worden genomen. ,,Dit zet alles weer op achterstand.’’

Ook SP-Kamerlid Maarten Hijink reageert boos. ,,Losgaan. Je gunt het iedereen, maar het is precies wat we nu niet kunnen gebruiken’’, zegt hij via Twitter. ,,Hoe kan het dat de gemeente Tilburg dit wel een goed idee leek?’’ Zijn SP-collega Frank Futselaar stelt: ,,Je zult maar burgemeester zijn en voortdurend vergunningen weigeren, bewoners en horeca teleurstellen op grond van volksgezondheid. En dan nu je collega in Tilburg zien.’’

Laaiend

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zegt te begrijpen dat agenten ‘laaiend’ zijn over het voetbalfeest. ,,Besmettingen lopen op, het aantal mensen op de ic neemt toe, spreekkoren en afstand in stadion verplicht, horeca aan strakke banden en je staat een feestje met duizend man toe. Wie snapt het nog?’’ Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher toont het voetbalfeest aan dat er ‘snel nieuwe adviezen en regels moeten komen over groepsgroottes en evenementen’. ,,Het kabinet kan niet langer afwachten.’’

De Tweede Kamerleden krijgen bijval van tientallen mensen die woedend en vol onbegrip reageren op sociale media, waaronder de Facebookpagina van de gemeente Tilburg. Enkelen vinden dat de burgemeester moet opstappen. Weterings is ook voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. ,,Wanneer gaat onze burgemeester eindelijk eens zijn verantwoordelijkheid nemen?”, schrijft een vrouw. ,,Bent u nou voorzitter van onze veiligheidsregio, meneer Weterings? Schandalig! Neem een voorbeeld aan de burgemeester van Rotterdam - die durft tenminste maatregelen te nemen en te handhaven.”

,,Ziekmakend is het!”, reageert iemand anders. ,,In voorbereiding, handhaving en reactie gefaald. Burgemeester, u moest maar gewoon gaan.”

Lees ook: Gemeente Tilburg grijpt niet in bij feestvierende Willem II-supporters: ‘Zelf verantwoordelijk’

Het Elisabeth-Twee-Steden-ziekenhuis in Tilburg zegt te betreuren dat de coronaregels niet zijn nageleefd. ,,Het is aan de gemeenteraad van Tilburg om te bepalen wat zij vinden van de beslissing die hiertoe geleid heeft”, aldus het ziekenhuis in een verklaring. ,,We zien een toename van coronapatiënten”, zei een woordvoerder van het ziekenhuis in een toelichting. ,,Er is alle reden voor alertheid en het naleven van de regels. Dat gebeurde hier niet. Heel vervelend dat dit gebeurt op nauwelijks één kilometer afstand van het ziekenhuis, waar medewerkers druk bezig zijn met patiënten die positief getest zijn op het virus.”

Maarten Brink, voorzitter van de politievakbond ACP Zeeland-West Brabant, is resoluut en verwacht dat het voorval nog wel een staartje krijgt. ,,Politieagenten vragen zich echt af hoe bestuurders het in hun hoofd halen een vergunning te verlenen voor dit soort ‘bijeenkomsten’. Ik heb het antwoord ook niet. Hier begrijp ik helemaal niets van. Niets. Ik hoop dat hier het laatste woord niet over gesproken is.’’ De vakbond noemde het donderdagavond al ‘een mes in de rug van de hulpdiensten en het zorgpersoneel’.

Stadionverbod

Als voetbalsupporters zich niet aan de coronaregels houden, dan kan dat ertoe leiden dat ze niet meer in het stadion mogen komen, waarschuwt minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport). ,,Ik vind het heel zorgelijk wat daar gebeurde”, zegt ze over het voetbalfeest in Tilburg. ,,Ik hoop echt dat de mensen zich aan de afspraken houden, want het zou gewoon hartstikke zonde zijn als we moeten terugschakelen.’’

Intussen houdt voetbalvereniging Willem II de kaken nog stijf op elkaar. De club wacht eerst een gesprek af met de gemeente. ,,Wij gaan er de komende uren nog niet op in”, aldus een zegsman.

    Meer lezen?

    Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

    Ik word digitaal abonnee