TERUGLEZEN | Zaak Nicky Verstappen: Jos Brech verbreekt het stilzwijgen

Print
TERUGLEZEN | Zaak Nicky Verstappen: Jos Brech verbreekt het stilzwijgen
Brunssum / Heibloem / Bocholtz / Simpelveld / Huls -

Twee jaar beriep Jos Brech zich op zijn zwijgrecht, maar maandag tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak nam hij toch het woord. De 58-jarige man uit Simpelveld staat terecht voor de ontvoering, het misbruiken en het doden van de elfjarige Nicky Verstappen in 1998. Hij zegt dat hij de jongen toevallig heeft gevonden, en dat hij dat nooit heeft durven melden.

Volg vanaf 09.30 uur alle ontwikkelingen in de rechtszaal via ons liveblog onderaan dit bericht.

DNA is de kurk waar de rechtszaak op drijft na een DNA-match in 2018. Van vier personen is DNA aangetroffen op de kleding en het lichaam van Nicky. Enkel het DNA-materiaal van Brech komt in grote hoeveelheden voor op zowel de onderbroek, de pyjamabroek als het lichaam van het jongetje uit Heibloem. Dat is daar echter terechtgekomen toen Brech het jongetje vond, is het verhaal dat de verdachte maandagochtend in de rechtbank vertelde. In een opgenomen videoboodschap zegt Brech dat hij vroeg op pad was, even moest plassen tegen een boom, zijn aandacht door ‘iets ind e verte’ werd getrokken en dat hij toen de jongen zag liggen. Hij heeft hem van zijn buik op zijn rugs gelegd, heeft gevoeld of er hartslag was en gekeken of de jongen nog ademde. Toen hij concludeerde dat Nicky dood was, heeft hij de kleding nog ‘gefatsoeneert’ en besloot hij weg te gaan. Gezien zijn zedenverleden wilde hij niets met de zaak te maken hebben, hield hij de rechtbank voor. Hij had de verklaring vooraf op video opgenomen omdat hij bang was dat hij slecht uit zijn woorden zou komen.

Lees ook: Het veroordelen van verdachte doden Nicky Verstappen is allesbehalve een gelopen race

TERUGLEZEN | Zaak Nicky Verstappen: Jos Brech verbreekt het stilzwijgen
Nicky Verstappen

Het Openbaar Ministerie is er van overtuigd dat Brech de laatste uren in het leven van Nicky kan invullen. Op de rechtstreekse vraag van de rechtbank tijdens één van de acht pro-formazittingen of hij duidelijkheid wil geven daarover, zei Brech in overleg met zijn advocaat Gerald Roethof ‘vooralsnog geen verklaringen’ te gaan afgeven. Maandag kwam die verklaring er alsnog.

Peter R. de Vries, die de familie Verstappen bijstaat, noemt het verhaal van Brech in een eerste reactie ‘totaal ongeloofwaardig’.

De komende twee dagen bespreekt de rechtbank het hele dossier en zal het OM alle bewijzen op tafel leggen. Er zijn nog veel blinde vlekken. Zo is de doodsoorzaak bij Nicky nooit vastgesteld en zijn deskundigen het niet eens over de interpretatie van de aanwijzingen voor seksueel misbruik. De zaak wordt behandeld in zeven zittingsdagen verspreid over drie weken.

Luister ook naar onze podcastserie ‘Het verhaal van Nicky Verstappen’

Nicky verdween op 10 augustus 1998 tijdens het zomerkamp dat het jeugdwerk uit zijn woonplaats Heibloem hield op de Brunssummerheide. Een dag later werd het lichaam van de jongen teruggevonden in een dennenbosje, ruim een kilometer verwijderd van de kampplaats. Na bijna twintig jaar kwam Brech in beeld als verdachte door een DNA-match.

Vanwege coronamaatregelen kan publiek de zaak niet in de rechtbank zelf volgen. In Wijkcentrum Het Ruweel in Maastricht kan een beperkt aantal geïnteresseerden live meekijken op beeldschermen. De zaak is ook te volgen via het liveblog van De Limburger hieronder.