Rat krijgt medaille voor opsporen van landmijnen in Cambodja

Print
Rat krijgt medaille voor opsporen van landmijnen in Cambodja

Afbeelding: EPA

Een rat die in Cambodja 39 landmijnen opspoorde, heeft in Groot-Brittannië de hoogste dapperheidsonderscheiding gekregen. De snuffelkoning mag nu bijna met pensioen.

Magawa weegt 1,2 kilo, is 70 centimeter lang en weet sneller een landmijn te traceren dan militairen met een metaaldetector. Zij hebben al snel een dag of vier nodig om een gebied ter grootte van een tennisveld af te speuren, speurneus Magawa kan dat in minder dan een halfuur. Hij gaat af op de geur van TNT en laat zich niet afleiden door andere rondslingerende metalen. Krabt hij in de grond, dan weten zijn begeleiders genoeg: hier ligt weer een landmijn. Magawa krijgt in ruil een lekker hapje.

Omdat de rat zo licht is, loopt hij moeiteloos door de vele mijnenvelden die in Cambodja zijn neergelegd tijdens dertig jaar oorlog. In totaal zijn 64.000 mensen door mijnen omgekomen. Naar schatting liggen er nog altijd zo’n 6 miljoen explosieven in de grond.

Twintig voetbalvelden

De afgelopen jaren was Magawa elke dag met zijn baasjes een halfuur op stap. In totaal doorzocht hij een gebied van zo’n twintig voetbalvelden en vond hij niet alleen de 39 landmijnen, maar ook 28 stuks niet ontplofte andere munitie.

De 7-jarige Magawa is geboren en getraind in Tanzania en is de meest succesvolle mijnensnuffelaar van de Belgische hulporganisatie ­APOPO. Daarmee verdiende hij een gouden medaille. „Dit is een grote eer voor ons”, zei Christophe Cox, algemeen directeur. „Zeker voor onze trainers, die elke dag vroeg opstaan om met de dieren te werken. Maar dit is ook belangrijk voor alle Cambodjanen, en voor iedereen die lijdt door landmijnen. Deze medaille brengt het probleem wereldwijd onder de aandacht.”

George Cross

De PDSA-medaille staat gelijk aan de Britse militaire dapperheidsonderscheiding ‘George Cross’, maar dan voor dieren. Het is voor het eerst dat een rat de medaille krijgt. Honden, paarden, duiven en een kat gingen Magawa voor.