Pole voor Hamilton in Rusland, Verstappen stunt met tweede plaats

Print
Pole voor Hamilton in Rusland, Verstappen stunt met tweede plaats

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Max Verstappen vreesde een moeizaam weekeinde in Rusland. Maar met een dijk van een kwalificatie noteerde hij in de kwalificatie in Sotsji de tweede tijd. Met ook nog een ‘bonus’ ten opzichte van de man op pole position, Lewis Hamilton.

Max Verstappen richt zich dit jaar in principe op plek 3 als het gaat om de kwalificatie, maar hij verwachtte daar in Sotsji vooraf wel de nodige strijd om. Teams als McLaren, Renault en Racing Point kunnen goed uit de voeten op het circuit, dat Red Bull Racing traditioneel wat minder goed ligt.

Lees ook: Max Verstappen verwacht geen wonderen in Sotsji

Verstappens voorspelling kwam deels uit. Maar hij steeg, niet voor het eerst, boven zichzelf en zijn auto uit. Met een perfecte strategie en een ultieme vliegende ronde ligt er zondag zowaar een kans om de Grote Prijs van Rusland te winnen. Tot zijn eigen verbazing, dat kan niet anders.

Rode vlag

Het eerste deel van de kwalificatie, Q1, overleefde Verstappen als vijfde. Hij moest behalve de Mercedessen ook Daniil Kvyat en Sebastian Ocon voor zich dulden, maar reed zijn eigen snelste tijd wel op de mediumband.

Lees ook: Max Verstappen moet geduld hebben, er is nog genoeg tijd om records na te jagen

Zoals verwacht gingen een paar coureurs het in Q2 ook op die gele band proberen. Want: behaal je daarmee Q3, mag je ook op die compound starten in de race zondag. En dat kan een tactisch voordeel zijn. De beide Mercedes-mannen en Verstappen durfden het aan. Maar waar de eerste tijd van Lewis Hamilton werd afgenomen voor het overschrijden van de track limits en die van Verstappen misschien net aan te langzaam zou zijn, kreeg de kwalificatie een verrassende wending. Met nog 2 minuut 15 te gaan schoot Sebastian Vettel (Ferrari) hard van de baan. De rode vlag ging uit, waarmee de tijd werd gestopt en iedereen terug naar de pits moest.

Superronde

Het kwam er voor Hamilton op neer dat hij maar heel weinig tijd zou hebben om nog een tijd te noteren in Q2. De Brit kon nu geen risico nemen en deed die ultieme poging op de rode, zachtste en snelste band. De klok stond precies op nul stond Hamilton aan zijn ronde begon, hij redde het nét, maar moet dus zondag wel een alternatieve racetactiek hanteren. Verstappen kan wel starten op het gewenste ‘geel’, hij kon zijn snelle ronde afbreken omdat hij wist dat hij veilig was voor Q3.

Daarin stelde Hamilton orde op zaken, en hoe. Met 1.31,391 was hij iedereen veel te snel af. In de eerste reeks snelle rondes noteerde Verstappen de derde tijd, met slechts vier duizendsten marge op nummer vier Daniel Ricciardo. In de ultieme vliegende rondes leek Verstappen dus zijn derde plek te moeten verdedigen. Maar als laatste man op de baan toverde hij een superronde uit de hoge hoed. Hij gaf slechts een halve seconde toe op Hamilton, pakte Bottas en start zondag vanaf de eerste startrij, met ten opzichte van Hamilton dus ook het ogenschijnlijke voordeel van de mediumband.

‘Het gaat tussen Bottas en Verstappen in Rusland’. Video: De Limburger