Verstappen voor eerste keer op podium in Rusland

Print
Verstappen voor eerste keer op podium in Rusland

Max Verstappen, voor het eerst op het podium in Rusland. Afbeelding: Hollandse Hoogte / EPA

Max Verstappen heeft zijn eerste podiumfinish in Rusland te pakken. De Red Bull-coureur werd op het circuit van Sotsji tweede achter Valtteri Bottas, maar eindigde vóór wereldkampioen Lewis Hamilton. De vierde plaats van vorig jaar was tot nu toe Verstappens beste klassering in Rusland.

De vooruitzichten op een podiumplek voor Verstappen waren beter dan vooraf gedacht. Het circuit in Sotsji heeft niet de karakteristieken - veel haakse bochten – die de Red Bull-bolides van pas komen. Sinds de Russische Grand Prix op de kalender staat (2014) eindigde nooit een Red Bull-coureur op het podium. Verstappen zorgde echter voor een grote verrassing door zich naast Hamilton op de eerste startrij te kwalificeren. Daarvoor was een foutloos rondje nodig (“Een van mijn beste kwalificaties ooit”, vond Verstappen), maar kwam ook de hulp van Bottas van pas. Die ging nadat hij zijn kwalificatieronde had voltooid niet meteen van het gas en verleende de Limburger zo een onverwachte slipstream op het rechte stuk.

Lees ook: Verstappen: ‘Blij met plek tussen de Mercedessen’

Niet vlekkeloos

De goede startpositie in combinatie met de gele (medium) band waarmee Verstappen kon starten, boden kansen in de race. Net als overigens Bottas, die zijn snelste ronde ook reed op medium band. Hamilton echter ging op zachte banden van start, wat impliceerede dat de Brit qua strategie minder flexibel was. Essentieel was de start, die niet vlekkeloos verliep voor Verstappen. Hij raakte in de knel bij Ricciardo, maakte de verloren plek wel snel goed, maar moest vervolgens aansluiten bij Hamilton en Bottas.

Crashes van Sainz en Stroll veroorzaakten al vroeg een safety car-fase. Tijd voor Verstappen om een tussenbalans op te maken, die leerde dat koploper Hamilton een 10 seconden straf in het vooruitzicht had vanwege het maken van proefstarts op de verkeerde plek. Dat impliceerde dat de Brit zijn leidende positie zou gaan verliezen, wat prompt gebeurde tijdens de pitstops en bandenwissels. Bottas nam de leiding over, gevolgd door Verstappen en uiteindelijk Hamilton. Spannend werd het in het verdere verloop van de race niet meer in de frontlinie. De top-3 bedreigde elkaar niet en finishte op gepaste afstand van elkaar.

Kijk hier voor een terugblik op de race.