Op reis door de tijd in de Kinderboekenweek

Print
Op reis door de tijd in de Kinderboekenweek

Boris (links) en Pim Reisinger gaan graag naar de bieb in Kerkrade om er te spelen, te lezen en boeken te halen. Je leert daar veel van én het is leuk, vinden ze. Afbeelding: Peter Trompetter

Kerkrade / Eygelshoven / Bocholtz / Simpelveld / Huls -

Voor de elfjarige Pim Reisinger en zijn broertje Boris van acht is de HuB.Bibliotheek in Kerkrade vertrouwd en bekend terrein. Ze wonen er immers vrijwel om de hoek. Samen met hun ouders komen ze er bijna elke week wel een keer. Om nieuwe boeken uit te zoeken, te spelen of te gamen.

Zo ook tijdens de Kinderboekenweek die dit jaar is van 30 september tot en met 11 oktober. „Ik vind boeken lezen fijn om te doen. Vooral als er plaatjes in staan”, vertelt Pim. „Je leert veel van lezen, vind ik. En wanneer ik een verhaal spannend vind, kan ik er bijna niet mee stoppen. Mijn favoriete schrijver is Michael Reefs. Hij schrijft op zo’n manier dat ik me helemaal kan inleven, bijvoorbeeld met het boek De Tempeljagers. Dat is wel zonder plaatjes, maar toch spannend en grappig.”

Broertje Boris is helemaal weg van Paul van Loon en zijn boeken met de avonturen van Dolfje Weerwolfje. „Ik ben acht jaar en zit samen met Pim op basisschool De Steltloper. Ik kan nog niet alles zelf lezen. Daarom vind ik voorlezen extra leuk”, zegt hij. „Bijvoorbeeld uit de boeken over de Gorgels. Die zijn geschreven door Jochem Meijer. Mijn vader en moeder lezen me daaruit voor. Ik vind dat ze dat allebei supergoed kunnen.”

Speurtocht

De Kinderboekenweek 2020 staat dit jaar in het teken van geschiedenis met het thema ‘En toen?’, vertelt Martine Balt, Coördinator PR, communicatie & marketing van de Bibliotheek Kerkrade en omstreken. De bieb organiseert tien dagen lang verschillende activiteiten voor kinderen. „Daarbij gaan ze op expeditie door de tijd”, legt Balt uit. „De deelnemers kunnen in de bibliotheek bijvoorbeeld meedoen aan een stickerspeurtocht. Ze gaan dan op zoek naar zo veel mogelijk raketten. Bij elke raket hoort een vraag over technische weetjes uit de geschiedenis. Wie de vragen goed oplost, krijgt een verrassing. Meedoen kan tijdens de openingsuren van Bibliotheek Kerkrade, Simpelveld, Eygelshoven en Bocholtz.”

Knotsknetter

Op 3 oktober om 11.00 uur is de voorstelling Knotsknetter voor kinderen van acht jaar en ouder. Martine Balt: „Die voorstelling is naar het boek Knotsknettergek van Tosca Menten. Dat wemelt van de vreemde personages zoals de muzikaalste papegaai van Nederland. De voorstelling zit vol spannende verhalen, gekke grappen en aanstekelijke liedjes. En op 7 oktober vanaf 14.30 uur kunnen kinderen deelnemen aan de workshop ‘Cartoon tekenen’. Ze kiezen eerst een karakter uit de geschiedenis uit en tekenen vervolgens hun eigen cartoon. In de boeken in onze bieb zijn meer dan genoeg inspirerende verhalen te vinden. De trucjes die een verhaal of tekening grappig maken, leren zij tijdens deze workshop.”

Waar Pim en Boris Reisinger tijdens de Kinderboekenweek naartoe gaan, weten ze niet precies. „Maar we gaan zeker”, zeggen ze. „Naar de bieb gaan is leuk, lezen ook. En belangrijk. Want je leert ervan en je kunt jezelf ontwikkelen. Misschien gaan we daarom wel naar een van de activiteiten.”

Tickets voor activiteiten zijn verkrijgbaar via info@bibliotheekkerkrade.nl of via 045-7630520.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen