Rinke Nieuwenhuizen (11) uit Heerlen: ‘Lezen en voorlezen is eigenlijk best belangrijk’

Print
Rinke Nieuwenhuizen (11) uit Heerlen: ‘Lezen en voorlezen is eigenlijk best belangrijk’

Rinke Nieuwenhuizen heeft te weinig tijd om te lezen vindt ze. Toch doet ze haar uiterste best om dat wel te doen en daarom gaat ze geregeld naar de bieb. Afbeelding: Peter Trompetter

Heerlen / Hoensbroek -

Repeteren, slagwerk spelen bij de Phil in Bocholtz en in een eigen orkestje, Netflixen, tv kijken, met haar telefoon in de weer zijn, naar school gaan, huiswerk maken, strips en boeken lezen, met vriendinnen spelen. Rinke Nieuwenhuizen uit Heerlen heeft best een druk leventje.

Zo druk dat lezen en naar de bieb gaan er soms bij inschieten. „Gelukkig heb ik een moeder die vaker een stapeltje nieuwe boeken voor me uitzoekt”, zegt ze lachend. „Ze weet ondertussen wat ik leuk vind en vindt het belangrijk dat ik lees. En echt niet alleen Donald Ducks, hoor.” De elfjarige Rinke zit op de Tarcisiusschool in Aarveld. Behalve strips verslindt ze de boeken van Tosca Menten, een van haar lievelingsauteurs. „Tosca schrijft grappig en spannend. Bijvoorbeeld in Dummie de Mummie of in De Verschrikkelijke Steen. Thomas en de laatste draken van Cornelia Funke vind ik ook geweldig. En Harry Potter, die verhalen zijn spannend én interessant. Daar ben ik nu druk mee.”

Kinderboekenweek 2020

Of lezen goed voor je is? Dat hoef je Linda Wings, coördinator Taal- en Leesbevordering bij de bibliotheek in Schunck, niet te vragen. Ze houdt zich momenteel volop bezig met de Kinderboekenweek 2020. „Die is van 30 september tot en met 11 oktober en heeft dit jaar als thema ‘En toen?’. We werken daarin samen met Historisch Goud. Onder meer tijdens het BOEK!EWOEK!E festival op de laatste dag. Dan wordt er gedanst, gezongen, geknutseld, verkleed, voorgelezen, geluisterd en nog veel meer. Met in de hoofdrol ridders, Romeinen en piraten. Verder zijn er workshops ‘Schrijven als de Romeinen’ en maken de kinderen van klei hun eigen Romeinse munt. En verhalenverteller Brot van Grommen, hij woont in kasteel Hoensbroek, neemt hen mee naar de middeleeuwen. Ouders kan die zondag door de ogen van kunstenaar Jan Rothuizen de jojostad Heerlen worden bekeken tijdens een stadswandeling. Op bibliotheekheerlen.nl vind je het complete programma van de Kinderboekenweek 2020.”

Gratis voor scholen

Elk jaar bezoeken een kleine drieduizend kinderen via de basisschool de bibliotheken in Heerlen, Hoensbroek, Heerlerheide en Heerlerbaan. Wings: „Voor de Kinderboekenweek kunnen zich nog scholen aanmelden. Een bezoek is gratis en laat de kinderen en hun meesters en juffen zien hoe fijn en leerzaam het is om vaker naar de bieb te gaan. Lezen is immers niet alleen een fijne hobby, je steekt er bijna altijd wel iets van op. Daarnaast zijn er geregeld allerlei activiteiten, ook voor kinderen.”

Lord of the Rings

Rinke Nieuwenhuizen laat weten dat ze behalve zelf lezen het erg gezellig vindt wanneer haar ouders haar voorlezen voor het naar bed gaan. „Mijn vader doet dat uit Lord of the Rings, echt een tof boek. Terwijl mijn moeder liever kiest voor andere verhalen en boeken. Bijvoorbeeld Thomas en de laatste draken. Lezen en voorlezen is eigenlijk best belangrijk. Ik leer er veel nieuwe woorden door en kom in aanraking met allerlei nieuwe verhalen en spannende avonturen. Als ik het minder druk had, zou ik beslist meer lezen, denk ik.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen