Oude (brom)fietsen uit Tegelen en Venlo staan centraal in lezing in ’t Zaelke

Print
Oude (brom)fietsen uit Tegelen en Venlo staan centraal in lezing in ’t Zaelke

Productie van Cyrus rijwielen in Venlo. Afbeelding: Heemkundige Kring Tegelen

Tegelen -

Van de hand van Aad Streng en Otto Beaujon verscheen afgelopen maand het boek ‘Cyrus en Valuas - fietsen en bromfietsen’, een gedetailleerde beschrijving van de (brom)fietsenfabriek en aanverwante activiteiten van Jac. Franssen & Zonen. Het tweetal geeft op 8 oktober op uitnodiging van de Heemkundige Kring Tegelen om 16.00 en 20.00 uur een lezing over hun zoektocht en bevindingen in ’t Zaelke aan de Ariënsstraat in Tegelen.

De op één na oudste rijwielfabriek van Nederland is in de 19e eeuw gestart in Tegelen en kent een fascinerende ontwikkeling in Venlo. De Cyrus en Valuas rijwielfabriek van Jac. Franssen is in 1884 ontstaan op de Spoorstraat in Tegelen. Hier maakte Jac. Franssen naast fietsen ook jachtgeweren, bestek, pathefoons, kinderspeelgoed, naaimachines, wasmachines en schrijfmachines, waarna ook de bromfietsen volgden. In 1897 vestigde Franssen zich in Venlo. Het bedrijf werd later overgenomen door zijn zonen Pierre en Willy.

In de lezing wordt de ontwikkeling van de fabriek gevolgd van de start in 1884 tot 1985, toen de fabriek haar deuren sloot. De historie van de fabriek wordt in een ruimere context geplaatst, waardoor ook op een aantal andere fabrieken wordt ingegaan, zoals Karel Lengs met zijn Leonidas merk, Eroba en de Cové rijwielfabriek. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van de fiets in de negentiende eeuw en hoe Jac. Franssen op het idee kwam fietsen te gaan maken.

Streng en Beaujon nemen op 8 oktober een aantal fietsen van Venlosche bodem mee naar ’t Zaelke aan de en sluit de lezing af met een film over de Cyrus fabriek. In verband met corona maatregelen is het aantal plekken in de zaal beperkt en is aanmelding via de website van de Heemkundige Kring Tegelen verplicht. Er zijn nog enkele plekken vrij voor beide lezingen. Voor niet-leden bedraagt de entree 4 euro.

Aad Streng en Otto Beaujon zijn leden van de historische rijwielvereniging De Oude Fiets, de enige historische rijwielvereniging van Nederland met 750 leden. In de webshop van de Heemkundige Kring Tegelen is het boek voor 12,50 euro te bestellen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen