Peter R. De Vries over verklaring Jos Brech: ‘Totaal ongeloofwaardig verhaal’

Print
Peter R. De Vries over verklaring Jos Brech: ‘Totaal ongeloofwaardig verhaal’

Afbeelding: PETER SCHOLS

/ Brunssum / Heerlen / Hoensbroek / Heibloem -

Peter R. De Vries, woordvoerder van de familie van Nicky Verstappen, is totaal niet onder de indruk van de verklaring die Jos Brech maandagochtend in de rechtbank in Maastricht middels een videoboodschap gaf over de gebeurtenissen in 1998 op de Brunssummerheide.

,,Dit is totaal geen geloofwaardig verhaal”, zegt De Vries. ,,Brech is in een spagaat terechtgekomen. Hij moest met iets komen.” De Vries vindt het opvallend dat hij op verdere vragen niets zegt of weet te zeggen. „Wij zien ook regelmatig dat zijn advocaat hem met zijn voet aanstoot om hem tot zwijgen te manen.”

Bekijk hier de volledige verklaring van Jos Brech

Ervandoor

Verder verbaast de woordvoerder van de familie Verstappen zich over het besluit van Brech om het levenloze lichaam van Nicky te verlaten zonder de politie te alarmeren. ,,Is dit de reactie van een scoutingleider als je een dood kind vindt?”, vraagt De Vries zich af. ,,Er als een haas vandoor gaan? Volstrekt ongeloofwaardig. En dat vinden de ouders van Nicky ook.”

Luchtfoto

Het Openbaar Ministerie liet in de rechtbank ook een kaartje zien met daarop een paar belangrijke punten. Brech zou een plaspauze hebben gehouden bij een boom op de heide. Vanuit daar trok ‘iets’ zijn aandacht. Toen hij ernaartoe liep, bleek het ’t lichaam van een kind te zijn, verklaarde Brech. Ook bij dat verhaal zet De Vries vraagtekens. ,,Vanaf de aangegeven plasplek, kun je nooit Nicky zien liggen.”

Nog meer vragen

De Vries heeft net als de ouders van Nicky nog veel vragen. ,,Hoe verklaar je dat DNA aan de binnen- en buitenkant van de onderbroek zit?”, vraagt de familie zich bijvoorbeeld af.

Reactie Openbaar Ministerie

De persofficier liet weten dat de verklaring van Brech geen aanleiding voor nader onderzoek is. Bij het requisitoir zal het Openbaar Ministerie ingaan op de geloofwaardigheid van zijn verhaal en wat het OM van de verklaring vindt.

Luister ook naar de zesdelige podcastserie over Nicky Verstappen.