Nieuwe coronamaatregelen: Horeca sluit om 22.00 uur, profvoetbal zonder publiek

Print
Nieuwe coronamaatregelen: Horeca sluit om 22.00 uur, profvoetbal zonder publiek

Premier Mark Rutte. Afbeelding: ANP

De horeca in het hele land moet om 22.00 uur de deuren gaan sluiten. En er wordt geen publiek meer toegestaan bij het profvoetbal. Dat maakt het kabinet maandagavond bekend bij een speciale persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen, melden ingewijden.

Het kabinet trekt naast regionale maatregelen ook een aantal landelijke regels uit de kast. Zo wordt de landelijke norm voor gezelschappen bij mensen thuis teruggebracht naar 4 personen.

In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend.

In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 50 personen gelden voor bijeenkomst.

Lees ook: Aantal coronapatiënten in Limburg bijna verdubbeld: 400 nieuwe patiënten erbij

Supermarkt

Het kabinet besluit verder ook dat supermarkten het gebruik van karretjes weer moeten gaan bemoedigen. Ook komen er voor kwetsbare groepen en ouderen weer speciale tijden om te kunnen winkelen.

Er wordt nog gebroed op speciale maatregelen voor de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, Hier is het aantal besmettingen het meest zorgelijk. Er zou momenteel worden bekeken of er bijvoorbeeld alleen nog noodzakelijke reizen moeten worden toegestaan naar die steden. Overigens wordt daarbij wel opgemerkt dat het onderwijs ontzien moet worden: basisscholen en middelbare scholen zouden hun leerlingen van buiten de stad moeten kunnen blijven ontvangen.

Mondkapjes

Volgens ingewijden wordt maandag verder worden gesproken over een mondkapjesplicht voor mensen met contactberoepen (zoals kappers), en plastic gezichtsbeschermers voor bedienend personeel in de horeca. Ook moet er wat de burgemeesters betreft een uitbreiding komen van verplichte registratieplicht die nu geldt voor de horeca. Ook in andere openbare, publieke ruimtes zouden mensen naam en telefoonnummer moeten achterlaten om de GGD te helpen bij bron- en contactonderzoek.

Vanavond om 19:00 uur houden premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie om de maatregelen toe te lichten. Ze staan onder druk om vooral meer landelijke maatregelen te treffen en minder verschillende per regio.

Zondag spraken ministers uit het kabinet en experts van het RIVM op het Catshuis informeel over de corona-aanpak. Maandag was daarop overleg met het hele kabinet, ook deskundige Kim Putters (SCP) en hoge ambtenaren van bijvoorbeeld de gemeente Rotterdam sloten daarbij aan. Maandagmiddag is er ook nog een overleg met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s.

Alle maatregelen op een rij:

- Horeca in hele land om 22.00 uur dicht, vanaf 21.00 uur niemand meer naar binnen.

- Bij grote sportevenementen, zoals het profvoetbal, geen publiek meer.

- Thuiswerken gaat strikter gehandhaafd worden. Werkgevers die toch mensen naar kantoor halen, kunnen ‘aangesproken worden’, of zelfs tijdelijk op slot gedaan worden.

- In de supermarkten wordt een winkelwagentje verplicht. Ook komen er speciale tijdstippen voor kwetsbaren om te kunnen winkelen.

- Bezoek thuis wordt maximaal 4 personen. In publieke ruimtes binnen max 30 personen, naast personeel. In buitenlucht groepen van 50 maximaal toegestaa

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu