Bedrijven betalen mee aan eigen Covidteststraat in Land van Cuijk en Noord-Limburg

Print
Bedrijven betalen mee aan eigen Covidteststraat in Land van Cuijk en Noord-Limburg

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Molenhoek / Mook / Middelaar / Plasmolen / Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom / Knikkerdorp / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep / Boxmeer -

Het bedrijfsleven in Land van Cuijk en Noord-Limburg werkt samen om personeel sneller te kunnen testen op corona.

Sneller testen op Covid-19 om te voorkomen dat personeel thuiszit, bedrijven in de regio willen af van de lange wachttijden bij de GGD-teststraten. De Industriële Kring Land van Cuijk en Noord-Limburg zet daarom samen met de Stichting Duurzaam Bedrijven Overleg (DBO) een eigen coronateststraat op. Die moet komende maandag al operationeel zijn. Er doen 150 bedrijven mee.

Leraren en zorgpersoneel

„Leraren en zorgpersoneel krijgen nu voorrang. Begrijpelijk en terecht. Tegelijkertijd is dit wel een extra beperking voor een ondernemer”, zegt Martin van Collenburg, voorzitter van de Industriële kring Land van Cuijk en Noord-Limburg.

„Als mensen niet kunnen werken, kost dat de bedrijven geld. Terwijl veel bedrijven het al moeilijk genoeg hebben”, aldus Van Collenburg.

Monteur

„Een monteur die met een verkoudheid thuiszit, kost meer dan vijfhonderd euro per dag”, zegt Leo van den Heuvel, directeur van Gebr. Janssen uit Beugen in een videoboodschap aan zijn collega’s. „Mensen die een week thuiszitten, dat moeten we niet willen”, aldus Van den Heuvel.

„Er zijn al veel bedrijven die in eigen huis tests uitvoeren. Dan gaat het om monteurs die een certificaat moeten hebben waarmee ze kunnen aantonen dat ze coronavrij zijn als ze bij een klant komen”, legt Van Collenburg uit.

Startbedrag

Volgens Ben van de Wijgert van DBO betalen bedrijven mee aan het opzetten van de teststraat. Die betalen een startbedrag van, afhankelijk van de omvang van het bedrijf, tussen de 150 en 750 euro. Voor elke uitgevoerde test wordt apart ongeveer 110 euro betaald.

„Personeel kan via het bedrijf een test reserveren”, zegt Van de Wijgert die de teststraat samen met Karen Louwers van DBO organiseert. „In principe is de teststraat iedere ochtend van 9.00 tot 12.00 uur open. Maar als we zien dat die na een paar dagen al vol raakt, dan kunnen we opschalen. Uitgangspunt van het laboratorium, RIVM-gecertificeerd, is dat de uitslag de volgende dag al bekend is.”

Waar de teststraat moet komen, is nog niet duidelijk. „De bedoeling is in Cuijk, maar als dat niet lukt, dan wordt het Boxmeer”, zegt Van de Wijgert.

Bedrijven in heel Brabant en de omgeving van Nijmegen hebben al gevraagd of ze niet bij het initiatief aan kunnen sluiten. Van de Wijgert: „Maar in eerste instantie werken we voor deze regio. Als blijkt dat we overcapaciteit hebben, kunnen we kijken naar bedrijven verder weg.”

Benadrukt wordt dat het bedoeld is voor personeel van de deelnemende bedrijven. Particulieren moeten zich nog gewoon bij de GGD melden.