Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen

Print
Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens een persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent het coronavirus in Nederland. Afbeelding: ANP

Er zijn strengere maatregelen nodig om het coronavirus onder controle te krijgen. Dat heeft premier Mark Rutte maandagavond gezegd tijdens een speciale persconferentie. We zetten alle nieuwe regels die de komende drie weken gelden op een rij:

- Horeca in hele land moet om 22.00 uur dicht, vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen.

- In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Bij binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers zoals in monumenten, bibliotheken en musea, maar met uitzondering van de detailhandel en de markten, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak.

- Het kabinet adviseert klanten om in winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mondkapjes te dragen. Premier Mark Rutte zei dat het dragen van mondkapjes geen verplichting is, maar dat winkeliers wel klanten mogen weigeren die geen mondkapje willen dragen.

Lees ook: Rutte: ‘Hard ingrijpen is nodig’

- Bij alle wedstrijden in het betaalde voetbal zit vanaf dinsdag 18.00 uur minimaal drie weken lang geen publiek meer op de tribune. Ook bij andere sportwedstrijden zijn voorlopig geen supporters welkom. Ook amateurs en jeugdige sporters moeten hun wedstrijden minimaal drie weken achter gesloten deuren afwerken. Ook sportkantines gaan dicht.

- Ook wordt thuiswerken weer de norm, ‘tenzij het echt niet anders kan’. Thuiswerken gaat strikter gehandhaafd worden. Werkgevers die toch mensen naar kantoor halen, kunnen ‘aangesproken worden’, of zelfs veertien dagen op slot gedaan worden als ze een brandhaard blijken.

- In de supermarkten wordt een winkelwagentje verplicht. Ook komen er tweemaal per dag speciale tijdstippen voor ouderen en kwetsbare mensen om te kunnen winkelen.

- Voor alle zogenoemde contactberoepen gaat een registratieplicht gelden. Bijvoorbeeld kappers moeten dus, net als horecagelegenheden, aan hun klanten vragen om contactgegevens achter te laten.

- Bezoek thuis wordt maximaal drie personen (kinderen tot 13 jaar vallen hier niet onder, evenals het eigen huishouden).

- In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal vier personen een gezelschap mag worden gevormd. Dat betekent dat voor één huishouden of maximaal vier personen, exclusief kinderen, een reservering bij een bioscoop of restaurant kan worden gemaakt.

- In publieke ruimtes binnen mogen maximaal dertig personen, naast personeel, aanwezig zijn. In de buitenlucht zijn groepen van veertig maximaal toegestaan. Uitzonderingen zijn onder meer demonstraties, grote pretparken, musea, scholen en uitvaarten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu