Zaak-Nicky Verstappen: twee dingen die we nog niet wisten

Print
Zaak-Nicky Verstappen: twee dingen die we nog niet wisten
Brunssum / Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen / Maastricht / Itteren / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Landgraaf / Schaesberg -

De zaak-Nicky Verstappen wordt dinsdagochtend weer hervat. Maandag kwam er heel wat ter sprake, maar wat wisten we eigenlijk nog niet?

1. Videoverklaring Brech

De dag begon met een videoverklaring van Jos Brech. Waar hij eerder de kiezen op elkaar hield, sprak hij maandag plotsklaps wel. „Ik loop al heel lang met een geheim rond”, zei hij in de videoboodschap die in de rechtszaal werd afgespeeld. Om vervolgens te vertellen dat hij die bewuste dagen in augustus vroeg op pad ging. Net toen hij een plaspauze wilde maken, trok iets in de verte zijn aandacht. Het was het lichaam van een jongetje. Brech legde zijn oor op de borst van de jongen om hartslag te horen en hing met zijn wang boven de mond om een ademhaling te voelen. Vergeefs. De jongen, Nicky Verstappen, was dood. Vanwege zijn zedenverleden alarmeerde hij de politie niet, vertelde Brech in zijn verklaring. Hij vertrok in paniek.

Lees ook: Dag 2 in zaak Brech: Justitie komt met 3D-model van Nicky’s onderbroek

Bekijk hieronder de volledige videoverklaring van Jos Brech

Verklaring Jos Brech. Video: De Limburger

2. Twee nieuwe getuigenverklaringen

Later op de middag kwamen twee nieuwe getuigenverklaringen ter sprake in de rechtbank in Maastricht. Twee mensen zouden op dinsdag 11 augustus, de dag waarop Nicky dood werd aangetroffen op de Brunssummerheide, een persoon op een fiets hebben zien rondrijden die zich nerveus gedroeg. Ze kwamen de man tegen ter hoogte van scouting de Heikop, waar Nicky op jeugdkamp was, tegen. Hij kwam ‘als een gek’ uit de bosjes gefietst. De getuigen moesten uitwijken met hun auto. Ze deelden hun verhaal met de politie en konden een signalement geven van de man. Jaren later, na het zien van de foto’s van Brech, gaven ze aan dat hij de man was die ze op die bewuste dag hebben gezien.

Lees ook: Als duveltje uit doosje: Jos Brech zegt Nicky Verstappen dood te hebben gevonden; maar spreekt hij de waarheid?

Bekijk hieronder de uitleg van de ‘nieuwe’ getuigenverklaringen

Nieuwe getuigenverklaringen in zaak Nicky Verstappen. Video: De Limburger

Beluister hier de zesdelige podcastserie ‘Het verhaal van Nicky Verstappen’

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →