TERUGLEZEN |Dag 2 in zaak Brech: Confrontatie met veel DNA maar Brech zwijgt weer

Print
TERUGLEZEN |Dag 2 in zaak Brech: Confrontatie met veel DNA maar Brech zwijgt weer

Jos Brech Afbeelding: YouTube

Heibloem / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Maastricht / Itteren / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum -

Daar waar Jos Brech maandag iedereen verraste met een verklaring, houdt hij een dag later weer zijn mond. Ook als de rechtbank hem confronteert met vele vragen over het DNA dat is aangetroffen op de kleding van Nicky Verstappen die volgens het OM door Brech is ontvoerd, misbruikt en gedood. Een 3D-model van Nicky’s onderbroek liet zien dat Brechs DNA vooral veel op de elastieken zat.

Lees alle ontwikkelingen in de rechtszaal terug via ons liveblog onderaan dit bericht.

Jos Brech (58) uit Simpelveld wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen in 1998. De toen 11-jarige jongen uit Heibloem raakte vermist tijdens zomerkamp op de Brunssummerheide en werd een dag later dood teruggevonden. Pas twintig jaar na dato werd Brech aangehouden als verdachte. Zijn DNA zat veelvuldig op de onderbroek van het dode jongetje.

Dinsdag werd tijdens de tweede zittingsdag in de zaak tegen Brech een 3D-model van die onderbroek getoond. Een computeranimatie waarop precies is aangegeven waar het DNA van Brech allemaal zat op het kledingstuk. Justitie hoopt zo duidelijk te maken dat Brech de jongen écht misbruikt heeft. In het model was te zien dat DNA van Brech veelvuldig op de elastiek van de onderbroek zat. Ook waren er veel gemengde stukjes DNA van Brech en Nicky. Er zat eigenlijk zelfs meer DNA van Brech op, dan van Nicky zelf. Op de vraag hoe dat kan, zegt Brech in een van de zeldzame woorden die hij nog uitspreekt dat dat voor hem ook een vraag is.

Lees ook: Zaak-Nicky Verstappen: twee dingen die we nog niet wisten

Zwijgen

In de eerste uren van de zitting somde de rechtbank alle gevonden stukjes DNA op. Brech kreeg vragen over de aanwezigheid van dat DNA op de binnenkant van de onderbroek van Nicky. De verdachte blijft echter bij zijn verklaring die hij maandag heeft afgelegd: hij heeft destijds de al dode Nicky gevonden, gekeken of de jongen echt dood was en zijn kleren gefatsoeneerd. Vervolgens is hij gevlucht omdat hij als bekend zedendelinquent niets met de zaak te maken wilde hebben. Overigens maakte Brech daarbij wel een cruciale verspreking. Hij zei dat hij Nicky op De Heikop heeft gevonden. Dat is de plek waar het zomerkamp was en van waar Nicky verdween. De jongen werd later in een dennenbosje ruim een kilometer verderop teruggevonden. Brech zei maandag dat hij Nicky daar ook heeft gevonden.

Justitie ziet het 3D-model als een troefkaart in het proces tegen Brech. Maandag werd pijnlijk duidelijk dat de getuigen die het OM inschakelde, het amper eens zijn over de oorzaak van Nicky’s dood en de vraag of de jongen überhaupt misbruikt is. Dinsdag zal duidelijk worden of Justitie nog meer van dergelijke stukjes bewijs heeft toegevoegd aan het dossier dat dan door de rechtbank wordt besproken. De zaak is om 09.30 uur begonnen. Vanwege coronamaatregelen kan publiek de zaak niet in de rechtbank zelf volgen. In Wijkcentrum Het Ruweel in Maastricht kan een beperkt aantal geïnteresseerden live meekijken op beeldschermen. De zaak is ook te volgen via het liveblog van De Limburger hieronder.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →