Dierbaar

En hop, daar ging papegaai Sjarel, uit het raam op zes hoog in Maastricht

Print
En hop, daar ging papegaai Sjarel, uit het raam op zes hoog in Maastricht

Afbeelding: Loraine Bodewes

Maastricht-Airport -

Huisdieren horen tegenwoordig helemaal bij het gezin en dat mag iedereen weten ook. In de rubriek ‘Dierbaar’ stellen Limburgers hun extra gezinslid aan je voor. Deze week: papegaai Sjarel uit Maastricht kletst je de oren van de kop.

Als je Joep Herbergs „uit Mestreech” aan de lijn hebt, kan het gebeuren dat je gratis en voor niets getrakteerd wordt op een scheldkanonnade. Niet dat Herbergs een kort lontje heeft, maar zijn vijf jaar oude papegaai Sjarel laat nogal graag van zich horen. Het is een lief vogeltje met soms wat gekke streken, zegt Herbergs, die apetrots is op zijn fladderende huisvriend.

En hop, daar ging papegaai Sjarel, uit het raam op zes hoog in Maastricht
Foto: Loraine Bodewes

Meestal zit Sjarel mooi op de schouder van zijn baasje, terwijl hij je de oren van de kop kletst. Zo vraagt hij of je lekker geslapen hebt, wenst hij je welterusten en laat hij weten dat hij appeltjes lekker vindt. „Af en toe is hij een echte kletsmajoor.”

Lees ook: Oehoe Gizmo uit Meerssen loopt als een puppy achter zijn ‘mama’ aan

Soms ook een bengel, zoals die keer dat hij ertussenuit vloog – van zes hoog. Herbergs was bang dat Sjarel het ruime sop had gekozen en dat hij hem nooit zou weerzien, maar het dier zat netjes beneden op de stoep te wachten tot zijn baasje hem weer kwam ophalen. De pyrrurha, een papegaaiengeslacht, wordt omschreven als ‘wat deze kleine vogels tekortkomen in omvang, maken ze goed in karakter’ en daar is Herbergs het dubbel en dwars mee eens. „Maar het is wel de liefste huisgenoot die ik me kan wensen.”

Heb je ook een leuk huisdier? Mail dan naarL-magazine@delimburger.nl

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →