Video: Brech zwijgt opnieuw over Nicky Verstappen

Print

DNA op onderbroek schreeuwt om uitleg Brech. Video: De Limburger

Brunssum / Heibloem / Heerlen / Hoensbroek -

Jos Brech wil ook dinsdag geen antwoord meer geven op vragen van de rechtbank in Maastricht in de zaak-Nicky Verstappen.

Lees ook: LIVE | Dag 2 in zaak Brech: Justitie komt met 3D-model van Nicky’s onderbroek

De 57-jarige Brech wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en het doden van de 11-jarige Nicky op de Brunssummerheide in 1998.

De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak begon maandag. Brech doorbrak toen na lange tijd het stilzwijgen over de zaak met een vooraf opgenomen verklaring waarin hij zei dat hij het lichaam van Nicky had gevonden op de heide. Hij had de jongen aangeraakt - vertelde hij - om de ademhaling te controleren, maar Nicky was al dood. B. durfde naar eigen zeggen de politie niet te alarmeren, omdat hij met zijn zedenverleden bang was dat de politie hem niet zou geloven. Na deze verklaring deed hij er weer het zwijgen toe, dinsdag gaf hij aan dat opnieuw te doen.

DNA-onderzoek

De rechtbank bespreekt dinsdag onder meer het grote DNA-verwantschaponderzoek. Brech had daar niet aan meegewerkt. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match. Sporen van hem zijn onder meer op de pyjamabroek en onderbroek van Nicky gevonden. Vragen daarover liet Brech onbeantwoord. Ook toen er werd gesteld dat de sporen op de onderbroek van Nicky ‘schreeuwen’ om uitleg, kwam er niets.

Geen commentaar

„Waarom werkte u hier niet aan mee? Waarom gaf u geen gehoor aan de oproep?”, vroeg de rechter aan B. „Ik ga ook vandaag geen antwoord geven op vragen. Ik onthoud me van elk commentaar”, zei Brech. Ook na aandringen, of hij wellicht nog wat wilde toevoegen aan zijn verklaring, wellicht was hem nog iets te binnen geschoten. Maar Brech hield zijn kaken op elkaar. Ook wees zijn advocaat hem meermaals op zijn zwijgrecht.

Lees ook: Zaak-Nicky Verstappen: twee dingen die we nog niet wisten

Brech liet zich wel ontvallen dat hij, nadat hij het lichaam van de jongen had gevonden, besloot dat hij met de zaak niets te maken wilde hebben. Gevraagd om een toelichting beriep hij zich weer op zijn zwijgrecht.

Nicky Verstappen verdween in 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam iets verderop op de heide gevonden.

B. werd na een klopjacht in Spanje aangehouden, dat gebeurde twee jaar geleden.

Beluister hier de zesdelige podcastserie ‘Het verhaal van Nicky Verstappen’

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →