Traditionele sinterklaasintochten ook in Zuid-Limburg verboden

Print
Traditionele sinterklaasintochten ook in Zuid-Limburg verboden

Aankomst van Sinterklaas en zijn pieten in Stein in 2019. Afbeelding: Annemiek Mommers

/ Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth -

De burgemeesters van de zestien Zuid-Limburgse gemeenten hebben dinsdag besloten om de sinterklaasintochten dit jaar niet toe te staan in de vorm zoals we die gewend zijn.

Ze achten het risico voor de publieke gezondheid te groot zolang het coronavirus in ons land is. Alternatieven vormen zijn, mits de juiste maatregelen worden getroffen, wel toegestaan. De beslissing is genomen om onduidelijkheid en verplaatsingen van publiek naar andere gemeenten te voorkomen.

De sinterklaasintochten zoals we die kennen gaan volgens Veiligheidsregio Zuid-Limburg gepaard met grote bezoekersaantallen, veel zingen, handen schudden en veel juichen. Met de oplopende besmettingsaantallen vinden de burgemeesters het dan ook onverantwoord om intochten te organiseren. „Zij nemen hun zorgplicht naar hun inwoners uiteraard serieus en willen de kwetsbare groepen beschermen en de druk op de zorg zo klein mogelijk houden. Het is daarbij van belang om clusteruitbraken te voorkomen. Sinterklaasintochten vormen daarom een risico”, schrijft Veiligheidsregio Zuid-Limburg in een persbericht.

Andere vorm

De burgemeesters geven nadrukkelijk aan dat sinterklaasfeesten in andere vormen mogelijk wel kunnen. Zij vragen organisatoren daarom om creatief te zijn en bijvoorbeeld te denken aan virtuele of kleinschalige feesten.

Lees ook: Veiligheidsregio verbiedt traditionele sinterklaasintochten in Noord- en Midden-Limburg

Vorige week besloot Veiligheidsregio Limburg-Noord dit jaar al geen traditionele sinterklaasintochten in Noord- en Midden-Limburg toe te staan. Dit omdat ze ‘niet of nauwelijks te organiseren’ zijn met het oog op de coronamaatregelen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →