Paniekvoetbal in de wielerwereld: overvolle agenda, maar publiek nauwelijks toegestaan

© Cor Vos

De komende 46 dagen wordt er elke dag wel ergens in Europa een WorldTour-wielerkoers gereden. Mits het coronavirus dat toestaat. In de BinckBank Tour niet, in elk geval. De komende week zijn er veel wedstrijden in de buurt, al zijn ze nauwelijks toegankelijk voor publiek.

Robin van der Kloor

Ondersteboven en binnenstebuiten, zo laat het wielernajaar in 2020 zich het best omschrijven. Vrijwel elke wedstrijd wordt op een ander moment dan ‘normaal’ verreden en ook nog in een ongebruikelijke volgorde. Alleen de evenementen van de UCI – EK’s en WK’s – hebben dezelfde datum behouden, maar daar het is dan ook de UCI voor: de internationale unie regelt de zaken voor zichzelf net iets beter dan voor de ander.

Lees ook: Onzekerheid Amstel Gold Race neemt toe: ‘We werken er hard aan’

Het begon dinsdag met de Binck Bank Tour, die tot en met zondag duurt. Woensdag is de Waalse Pijl, zondag Luik-Bastenaken-Luik en de week daarop, op zaterdag, de Amstel Gold Race. Dit drieluik wordt precies andersom verreden ten opzichte van een gewoon jaar. Een dag na de Gold Race zijn Gent-Wevelgem en Parijs-Tours en daarna volgen de andere Vlaamse ‘voorjaarsklassiekers’. En dit zijn allemaal nog slechts de grote klassiekers. Oh ja, en dan worden ook nog de Ronde van Italië (3 tot en met 25 oktober) en de Ronde van Spanje (20 oktober tot en met 8 november) verreden.

Veel koers

De komende anderhalve week is er vooral in Limburg en omstreken veel koers. De Waalse Pijl eindigt in Huy, op driekwartier rijden van Maastricht. Aan de start staan Sabrina Stultiens, Tom Dumoulin en Wout Poels. Aankomend weekend wordt Luik-Bastenaken-Luik verreden, ook al om de hoek. En volgende week staat uiteraard de Amstel Gold Race op de planning.

Lees ook: Nederlandse ritten in BinckBank Tour geschrapt vanwege corona

Maar er zijn nogal wat voorbehouden. Van de BinckBank Tour (waarvan inmiddels de ritten in Nederland zijn afgelast) is bekend dat publiek bij de start/finish wordt geweerd. Het is überhaupt onduidelijk of die koers wel het einde haalt.

Aangezien heel België dinsdag code oranje heeft gekregen, worden alle niet-noodzakelijke reizen naar dat land afgeraden. Even kijken op de Muur van Huy of La Redoute is dus niet de bedoeling. Bovendien wordt iedereen die er wel komt geacht bij thuiskomt tien dagen in quarantaine te gaan. En van de Amstel Gold Race is op dit moment nog altijd niet duidelijk of die wel door kan gaan. Publiek zal sowieso uit den boze zijn, gezien de maandag genomen maatregelen door de overheid.

Volle agenda

Eind volgende maand stroomt de kalender helemaal over: 21 en 25 oktober zijn drukke dagen voor de wielerfan. Op die dagen zijn er liefst drie WorldTour-wedstrijden: op 21 oktober rijden de renners etappes in de Ronde van Spanje, Italië en Driedaagse De Panne (die maar een dag duurt).

Vier dagen later is het eigenlijk nog dwazer, want dan zijn er twee grote rondes en Parijs-Roubaix tegelijkertijd bezig.

Het is paniekvoetbal, alles in zo’n korte periode plannen. Veel organisaties zijn bang te zullen verdwijnen als hun wedstrijd niet doorgaat. Maar er slingert nu eenmaal een grote sloopkogel in de rondte die elk moment elke wielerkoers omver kan kegelen. Het coronavirus wint snel terrein en de daarbij behorende overheidsmaatregelen worden vrijwel in heel Europa weer strenger.

Dus nee, er klopt geen bal van deze kalender, maar geniet er van zolang het duurt. Voor je het weet raakt de sloopkogel verder op drift en is er voorlopig helemaal geen koers meer.