D66: het weren van minitractoren op het milieupark in Born kan bewoners met een grote tuin hard treffen

Print
D66: het weren van minitractoren op het milieupark in Born kan bewoners met een grote tuin hard treffen

Ingang van het milieupark in Born. Afbeelding: Google Streetview

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Schinnen -

De milieuparken van RWM zijn vanaf dit jaar verboden terrein voor onder andere tractoren. Dat geldt dus ook voor minitractoren, die vaak kleiner zijn dan een auto en vaak worden gebruikt door mensen met een grote tuin. Die worden nu hard getroffen, vindt D66. De oppositiepartij wil weten of de maatregel kan worden heroverwogen.

Sinds 1 januari geldt de nieuwe regel. Afvalbedrijf RWM heeft in de huisregels opgenomen dat het „uit veiligheidsoverwegingen niet is toegestaan om met tractoren, landbouwvoertuigen of vrachtwagens de milieuparken te betreden. Ook niet als u deze gebruikt om huishoudelijk afval af te voeren.”

Buitengebied

D66 wijst erop dat best een aantal inwoners in het buitengebied, zoals in Graetheide over grote tuinen of weilanden beschikken. Zij hebben veel groenafval en beheren hun tuinen met behulp van een minitractor. Maar ook deze kleine ‘landbouwvoertuigen’ worden nu geweerd.

Volgens een RWM-woordvoerder hebben de gemeentebesturen op advies van RWM de huisregel ingevoerd. In de praktijk bleken de ‘kleine’ tractoren steeds groter van formaat te worden. De maatregel is ook ingevoerd, omdat met vrachtwagens en landbouwvoertuigen eveneens bedrijfsafval op het milieupark wordt aangeboden, wat niet de bedoeling is. „Behalve vanwege de veiligheid is de maatregel dus ook genomen om bedrijfsafval te weren”, legt RWM uit.

Lees ook: Tractoren en bedrijfswagens worden niet meer toegelaten op milieuparken in Westelijke Mijnstreek

D66 wijst het college erop dat een kleine tractor met aanhanger vaak kleiner is dan een auto en stelt vraagtekens bij het argument dat weren van de minitractoren uit veiligheidsoverwegingen nodig is. De partij vraagt zich af of de maatregel inwoners met grote tuinen niet te hard treft.

Alternatief

Indien het college de maatregel niet wenst te heroverwegen, dan hoopt D66 dat er wel wordt nagedacht over een alternatieve wijze waarop inwoners met veel tuinafval dat kunnen aanleveren bij het milieupark.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →