‘Van Limburgs kweekvlees gemaakte hamburger in 2023 in winkel’

Print
‘Van Limburgs kweekvlees gemaakte hamburger in 2023 in winkel’

Een gekweekte hamburger van Mosa Meat. Afbeelding: Mosa Meat

Maastricht / Itteren -

Hamburgers en gehaktballen van Limburgs kweekvlees liggen vanaf 2023 in de winkelschappen.

Vanaf dan moet de zogenoemde Mosaburger breed te koop zijn, maakte Maastricht Health Campus Brightland woensdag bekend. De eerste kweekvleeshamburger ter wereld is gemaakt van koeiencellen, zonder dat een dier daarvoor moet worden geslacht.

Het Maastrichtse voedseltechnologiebedrijf Mosa Meat kweekte het vlees tot nog toe in een lab. Maar binnenkort kan het kleinschalig in productie worden genomen. Het bedrijf werkt daartoe samen met Europese toezichthouders voor de veiligheid van het kweekvlees. Het Europese goedkeuringstraject duurt nog zeker anderhalf jaar. Zodra de verwachte goedkeuring er is, wordt de productie fors uitgebreid. Naar verwachting is dat in 2023.

Lees ook: Kweekvleespionier Mosa Meat haalt 55 miljoen op voor opzetten industriële productielijn

Het rundvlees is gemaakt van slechts enkele dierlijke cellen. Middels deze methode hopen de ontwikkelaars een hamburger op de markt te brengen die een alternatief vormt voor de massale dierconsumptie en de belasting van milieu en natuur. Mosa Meat zegt een hamburger te ontwikkelen die precies smaakt als een hamburger van rundvlees.

Wetenschapper Mark Post en vleesexpert Peter Verstrate haalden zeven jaar geleden de wereldpers met hun gekweekte hamburger. Onder meer Google-oprichter Sergey Brin stak geld in de ontwikkeling ervan. Het stukje rundvlees groeide „tergend langzaam” in de labs van Brightlands Maastricht Health Campus. Het prijskaartje van zo’n 250.000 euro loog er niet om.

Lees ook: Nieuwe kapitaalsinjectie van gemaksvoedingsfabrikant in Maastrichtse vleeskweker Mosa Meat

Bij Mosa Meat, een spin-off van de Universiteit Maastricht, werken nu 50 wetenschappers en ingenieurs aan de ontwikkeling van kweekvlees. Mosa Meat is mede-opgericht door Mark Post, hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht. Het bedrijf verwacht een groei van 50 naar 150 medewerkers.

Mosa Meat verwacht dat er genoeg belangstelling voor de gekweekte hamburgers is. „Vlees blijft gewild. Laat het dan kweekvlees zijn waarvoor we geen dieren hoeven te slachten”, zegt Tim van de Rijdt van Mosa Meat.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →