Hirschi bekroont topvorm met winst op Muur van Hoei

Hirschi juicht op de Muur van Hoei.© Cor Vos

Hij won na de gedwongen coronapauze al een etappe in de Tour én greep het brons bij de wegrit op het WK. Nu heeft de 22-jarige Marc Hirschi ook een klassieker bijgeschreven op zijn palmares. De Zwitser van Team Sunweb won woensdag de Waalse Pijl na een strijd op de steile Muur van Hoei.

Sjors Tanis

Een kopgroep van vier renners, met daarbij de Nederlander Mathijs Paasschens, kreeg de ruimte in de wedstrijd van 202 kilometer. De maximale voorsprong bedroeg bijna tien minuten.

Mauri Vansevenant bleek vooraan de sterkste. Op de laatste beklimming van de Côte d’Ereffe, zo’n 15 kilometer voor het einde, reed hij Paasschens als laatste medevluchter uit het wiel. Vanuit het peloton probeerde Rigoberto Urán de oversteek te maken, maar de Colombiaanse klimmer bleef op de vlakkere wegen richting de laatste beklimming van de Muur van Hoei hangen op zo’n 15 seconden.

Lees ook: Van der Breggen voor zesde keer op rij sterkste op Muur van Hoei

De 21-jarige Vansevenant ging op vier kilometer van de finish tegen de grond, waardoor Urán en even later ook het uitgedunde peloton konden terugkeren, vlak voor de voet van de Muur van Hoei. Zo viel, zoals altijd de laatste jaren, de beslissing op de laatste passage van de loeisteile Muur van Hoei.

Het was lang wachten voordat de favorieten zich toonden. Richie Porte, de nummer 3 van de Tour de France, versnelde en kreeg onder andere Tourwinnaar Pogacar, Michal Kwiatkowski en Hirschi mee. Die laatste bleek in de laatste meters de sterkste, voor Benoît Cosnefroy en Michael Woods. Tourwinnaar Pogacar kwam als 9de over de streep, Wout Poels werd 16de.

Wereldkampioen Julian Alaphilippe, de afgelopen twee jaar winnaar van de Waalse Pijl, ontbrak. De Fransman had zich, net als onder anderen vijfvoudig winnaar Alejandro Valverde, afgemeld met het oog op Luik-Bastenaken-Luik. Die klassieker wordt zondag verreden.