Zorgen bij huisartsen over tweede coronagolf

Print
Zorgen bij huisartsen over tweede coronagolf

Afbeelding: ANP

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Merum -

Huisartsen maken zich grote zorgen over de continuïteit van de huisartsenzorg de komende maanden. Ze zijn ontevreden over de zorg die ze nu leveren.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), gehouden onder 1600 huisartsen.

Zorgen over kwetsbare patiënten, de oplopende werkdruk, het eigen team en uitval door verkoudheidsverschijnselen zijn aan de orde van de dag, blijkt uit de peiling. Het is ingewikkeld om de reguliere huisartsenzorg te combineren met de vaak intensieve zorg voor coronapatiënten, van wie een groot deel thuis is, is een vaak gemaakte opmerking.

Lees ook: Nieuwe corona-aanpak Limburgse ziekenhuizen: vooral samen puzzelen

Testen

LHV-voorzitter Ella Kalsbeek roept op om huisartsen en hun teams sneller te laten testen. Inmiddels heeft het zorgpersoneel voorrang gekregen op coronatesten, maar dat alleen is volgens Kalsbeek niet voldoende, omdat het vaak lang wachten is op de uitslag. Daardoor moeten huisartspraktijken soms helemaal worden gesloten.

Op dit moment is een inhaalslag gaande: patiënten die tijdens de eerste coronagolf bezoek aan de huisarts uitstelden, gaan met hun klachten nu alsnog naar de dokter. „In combinatie met de gebruikelijke drukte in het najaar, de nieuwe pneumokokkenvaccinatie, de ingewikkelde logistiek rondom de griepprik én de gevreesde tweede golf van de covid-19-uitbraak verwachten huisartsen een extra drukke periode”, constateert de LHV.

Ontevreden

Huisartsen geven in het onderzoek aan dat zij ontevreden zijn over de manier waarop zij hun vak tijdens de eerste coronagolf konden uitoefenen en dat zij over het algemeen niet prettig hebben gewerkt in de afgelopen maanden. Consulten konden veelal niet fysiek plaatsvinden of er was minder tijd voor bepaalde zorg. Ook hebben huisartsen minder tijd kunnen besteden aan contact met en sociale visites aan ouderen en sociaal zwakkeren.

Lees ook: Verpleeghuiszorg is vastbesloten: zoals in maart mag het niet meer worden

Op grote schaal zijn beeldbellen en e-consulten ingezet; de huisartsen verwachten dat ze dat blijven doen. De meeste huisartsen hebben de fysieke consulten de afgelopen tijd verlengd van tien naar twintig minuten en verwachten dat dit zo blijft. Meer tijd voor een patiënt is nodig omdat zorgvragen vaak complex zijn. Ook kunnen patiënten elkaar dan tijdens spreekuren beter ontlopen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →