360 miljoen voor verbetering ventilatie op scholen

Print
360 miljoen voor verbetering ventilatie op scholen

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Scholen die nog niet aan de minimale eisen voldoen, worden geadviseerd om te ventileren door continu ramen en deuren open te zetten. Ook kunnen ze andere maatregelen nemen, zoals extra ventilatieroosters of hogere klapramen installeren.

Dat staat in een rapport van het Landelijke Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS), onder leiding van Doekle Terpstra.

Er komt 360 miljoen euro beschikbaar om schoolbesturen en gemeenten te helpen de ventilatie in scholen op orde te krijgen.

Nog niet alle scholen voldoen aan de richtlijnen. Uit een inventarisatie door het LCVS blijkt dat 11 procent van de ondervraagde scholen nog niet aan de bestaande ventilatienormen voldoet.

Van de ongeveer 9300 scholen heeft bijna 80 procent gereageerd. Bij ruim de helft van de gevraagde scholen is nog niet bekend of ze voldoen. Daar loopt het onderzoek nog, of is het niet mogelijk om onderzoek te doen. 38 procent van de scholen voldoet wel aan de richtlijnen.

Sinds augustus staat de ventilatie in scholen hoog op de agenda, nadat in een verzorgingstehuis in Maassluis was gebleken dat een ventilatiesysteem mogelijk een rol speelde bij de verspreiding van het coronavirus. Het LCVS werd opgericht om scholen te helpen bij hun ventilatie. Volgens het RIVM is de kans dat corona via kleine druppeltjes (aerosolen) wordt verspreid klein, maar is het in het algemeen goed dat scholen voldoen aan de ventilatierichtlijnen.

Slecht

Eerder donderdag werd bekend dat de ventilatie op ongeveer de helft van alle schoolgebouwen in Nederland niet of slechts gedeeltelijk voldoet aan de eisen conform het bouwbesluit. Dat maakte de Algemene Vereniging Schoolleiders bekend op basis van een peiling onder 643 schooldirecteuren.

„Het verbaast ons zeker niet. Natuurlijk zijn er scholen die in een mooi of nieuw gebouw zitten, maar heel veel scholen moeten het doen met een oud en gedateerd gebouw”, aldus AVS-voorzitter Petra van Haren.

Volgens de AVS is de luchtkwaliteit al jaren een probleem in het onderwijs en is erop veel plekken te weinig geïnvesteerd in gebouwen. Van Haren: „Schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor het schoolgebouw, maar daarbij zijn voldoende middelen nodig. Waar het gaat over nieuwbouw of renovatie is de gemeente een partner waar veel blijft liggen.”

De koepelorganisatie geeft aan dat het al lang bekend is dat hoge CO2-gehaltes een negatieve invloed hebben op concentratie en leerprestaties van kinderen. „Het vraagstuk van het binnenklimaat op scholen speelt al lange tijd en bleef veel te laag op de agenda staan bij de politiek en het kabinet.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →