CBS: Helft Limburgse bedrijven aan corona-infuus

Print
CBS: Helft Limburgse bedrijven aan corona-infuus

Valkenburg in maart. Afbeelding: archief Harry Heuts

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Maastricht / Itteren / Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Vijlen -

Nergens in Nederland hebben zoveel bedrijven ten gevolge van de coronacrisis gebruikgemaakt van overheidssteun als in Limburg.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ontving de helft van de Limburgse bedrijven financiële compensatie om de zware coronatijd te overbruggen. Dit blijkt uit vrijdag verschijnende voorlopige cijfers die het CBS tot 1 september heeft verzameld.

Het gaat hierbij om verschillende financiële coronaregelingen die het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft opgetuigd. Voorbeeld is de NOW-regeling, de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, waarmee de werkgever de lonen kan doorbetalen.

Limburg wordt als zwaarst getroffen provincie gevolgd door Noord-Holland, waar 49 procent van de bedrijven aan het corona-infuus hangt, en Zuid-Holland (46 procent). Friesland kent het laagste percentage: 38 procent van de bedrijven heeft er steun nodig om te overleven.

Hulp

In Zuid-Limburg hebben méér bedrijven dan waar ook in de Nederlandse regio’s compensatie verkregen: 52,9 procent van de ondernemingen in het zuiden had hulp nodig om het hoofd boven water te houden. De door de luchtvaartcrisis hard geraakte regio’s Groot-Amsterdam en Haarlem volgen met percentages van respectievelijk 52,7 procent en 50,1 procent. In Midden- en Noord-Limburg heeft zo’n 46 procent van de bedrijven coronasteun ontvangen, meer dan landelijk gemiddeld (45 procent).

In Limburg hebben opvallend veel bedrijven in Vaals, Maastricht, Roermond en Valkenburg ondersteuning gekregen, rond de 60 procent van de bedrijven. In Amsterdam werd 55 procent van de ondernemingen geholpen.

Gedaald

De bevindingen van het CBS sluiten grotendeels aan op eerdere prognoses van specialisten over de economische krimp die met name in Limburg hard zou toeslaan. Onderzoekers van de Rabobank zagen bijvoorbeeld aan transactiegegevens over de eerste acht maanden van dit jaar dat de economische activiteiten in Zuid-Limburg fors zijn gedaald.

Vooral bedrijven in de horeca, maar ook kappers, schoonheidssalons en de cultuursector hebben massaal om steun gevraagd. Zuid-Limburg kent relatief veel horeca, net als Amsterdam en Zeeland. In zijn algemeenheid zag de helft van de bedrijven met een personeelsbestand tot 250 medewerkers de omzet met méér dan een kwart omlaag tuimelen.

Volgens het CBS stonden de bedrijven die NOW-steun kregen voor 2,6 miljoen banen, bijna een kwart van alle banen in Nederland.