Motorleverancier Red Bull eind 2021 uit Formule 1

Print
Motorleverancier Red Bull eind 2021 uit Formule 1

Afbeelding: EPA

Honda, de motorenleverancier van Red Bull Racing en Alpha Tauri, heeft besloten eind 2021 uit de Formule 1 te stappen.

Het besluit betekent ook dat Max Verstappen, die een tot en met 2023 doorlopend contract heeft bij Red Bull Racing, vanaf 2022 zal gaan racen met andere motoren.

Met een Honda-motor achterin zijn bolide won Verstappen vooralsnog vier races; drie vorig jaar en dit seizoen op Silverstone. Pierre Gasly bezorgde Honda onlangs nog een overwinning. De Franse coureur van AlphaTauri, dat ook gebruikmaakt van de Japanse motoren, won de Grote Prijs van Italië op Imola.

Honda keerde in 2015 terug in de Formule 1 als motorleverancier van McLaren. De krachtbronnen bleken aanvankelijk onbetrouwbaar en ook niet snel genoeg, maar Honda slaagde erin ze te verbeteren. Na de breuk eind 2017 met McLaren gingen de Japanners motoren leveren aan Toro Rosso, het ‘zusterteam’ van Red Bull dat nu AlphaTauri heet. Een jaar later werd Honda eveneens motorleverancier van Red Bull. Verstappen reed daarvoor met Renault-motoren, maar de relatie tussen de Franse fabrikant en het Oostenrijkse team raakte bekoeld door de nodige problemen met de motoren.

Ook met Honda als partner slaagt Red Bull er echter maar niet in om Mercedes van de troon te stoten in de Formule 1. De Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas beschikken over de sterkste en snelste motoren. Hamilton koerst dit seizoen vrijwel onbedreigd af op zijn zevende wereldtitel.

Nieuwe uitdagingen

„We begrijpen en respecteren de beslissing van Honda”, zegt teambaas Christian Horner van Red Bull. „Het zorgt er wel voor dat we voor nieuwe uitdagingen komen te staan. We hebben hier al vaker mee te maken gehad en toen bewezen dat we snel kunnen reageren. Hoewel we het jammer vinden dat er een einde komt aan de samenwerking met Honda, zijn we enorm trots op onze gezamenlijke successen: vijf overwinningen en vijftien podiumplaatsen. Onze gezamenlijke focus voor de rest van 2020 en voor 2021 blijft onveranderd. We willen vechten voor overwinningen en een gooi doen naar het kampioenschap. Als Red Bull-groep gaan we op zoek naar een oplossing voor 2022 en daarna wat betreft de motoren.”