Limburgers die zich hebben ingezet voor sociale rechtvaardigheid komen in aanmerking voor Hub Cobbenprijs

Print
Limburgers die zich hebben ingezet voor sociale rechtvaardigheid komen in aanmerking voor Hub Cobbenprijs

Vakbondsman Hub Cobben (aan de microfoon) leidde in 1975 een mars in Den Haag voor betere pensioenen voor Limburgse mijnwerkers. Afbeelding: Archief De Limburger / Karel Gerrits

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset / Mamelis / Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen -

De legendarische vakbondsman Hub Cobben is de naamgever van een prijs voor Limburgers die zich sterk maakten voor sociale rechtvaardigheid . De hele maand oktober kunnen kandidaten worden aangedragen.

Op vrijdag 4 december (Barbaradag) zal voor de derde maal de Hub Cobben Prijs uitgereikt worden, dit maal in het Bernardinuscollege te Heerlen.

In 2018 werd de prijs gewonnen door Jan van de Ven uit Venray, die zich inzette voor de verbetering van de arbeidsverhoudingen in het basisonderwijs. In 2019 werd de prijs in de wacht gesleept door Hub Esten uit Maastricht, die streed voor een waardevast pensioen.

Legendarisch

De Hub Cobben Prijs is vernoemd naar de legendarische vakbondsleider Hub Cobben (Hoensbroek, 1908 – 1976). Cobben leidde duizenden Limburgse mijnwerkers op 18 september 1975 tijdens de Mars op Den Haag voor betere pensioenen.

Cobben zei in de aanloop naar de mars in een interview met de Tribune: „Er wordt wel gezegd dat het aan de Limburgers zelf heeft gelegen. Inderdaad zijn het mensen die moeilijk kwaad te krijgen zijn en ze hebben schandelijk misbruik gemaakt van z’n goedgelovigheid. Nu komen de mensen in beweging en zullen we bewijzen dat we niet van die goedmoedige sullen zijn.”

Aanbrengen

Ron Meyer en zijn oude geschiedenisleraar Martin van der Weerden namen het initiatief voor de prijs. Kandidaten kunnen worden aangebracht via email: mjhvanderweerden@cs.com

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen