Ollongren: Volgende week gaan we effecten zien van nieuwe coronamaatregelen

Print
Ollongren: Volgende week gaan we effecten zien van nieuwe coronamaatregelen

Vice-premier Kajsa Ollongren. Afbeelding: ANP

Eind volgende week zouden we de effecten moeten gaan zien van de nieuwe coronamaatregelen. Dat heeft vicepremier Kajsa Ollongren gezegd na afloop van de wekelijkse ministerraad. ,,Wij hopen daar natuurlijk erg op.’’

Het kabinet besloot deze week, onder druk van de Tweede Kamer, dat het gebruik van mondkapjes ‘dringend’ wordt geadviseerd in publieke binnenruimtes. Dat geldt dus bijvoorbeeld voor supermarkten en bibliotheken.

Donderdag kwamen de middelbare scholen er ook bij. Althans, scholen kunnen maskers verplicht stellen - het dringende, landelijke advies geldt voor in de gangen en tijdens de pauzes.

Lees ook: Bruls is boos: coronamaatregelen moeten geen elitaire trekjes krijgen

Discussie

Dat het kabinet pas woensdag besloot tot een mondkapjes-advies en niet tijdens de persconferentie van maandag, is volgens Ollongren geen probleem. ,,Ik denk dat iedereen de oproep van de premier wel heeft gezien.”

Volgens de vicepremier is er onder wetenschappers nog steeds discussie over het nut van de mondmaskers. Het RIVM is nog steeds terughoudend, het Outbreak Management Team (OMT) is verdeeld. ,,Maar het is ook een maatschappelijk vraagstuk. Mensen willen iets extra’s doen. We kunnen dan eigen, politieke overwegingen hebben, los van het OMT. Dit kan erbij helpen, laten we het gewoon doen. Een enkele keer doen we iets anders dan het OMT zegt, zoals in het voorjaar met de sluiting van de scholen, maar dat doet niets af aan hun adviezen.”

Ollongren houdt het voorlopig overigens bij een advies, geen plicht om een mondkapje te dragen. ,,Ik verwacht dat mensen dit gewoon gaan doen, dus dan is een plicht niet nodig. Ik wil daar dus niet op vooruitlopen.”

Ingrijpen

Maandag al greep het kabinet flink in, met name in het sociale leven. Het gaat om maatregelen die vanaf morgen drie weken gaan gelden, tot 20 oktober. De horeca in het hele land moet om 22.00 uur de deuren sluiten. Er wordt geen publiek meer toegestaan bij sportevenementen, ook niet in de amateursport. Kantines zijn dicht en thuiswerken is weer de norm.

Verder worden gezelschappen bij mensen thuis teruggebracht naar drie personen. In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook voor restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend. In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten, behalve bij speciale plekken, zoals een pretpark als De Efteling, dat meer bezoekers aankan.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu