Handhavers in beeld bij grove schending huisregels over mondkapjes

Print
Handhavers in beeld bij grove schending huisregels over mondkapjes

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Bij grove schending van de huisregels rond het gebruik van mondkapjes kan een beheerder van een winkel, restaurant of café de politie of boa’s inschakelen. Dat terwijl het kabinet het dragen van gezichtsbescherming slechts adviseert.

,,In het geval dat de huisregels niet worden nageleefd, kan bij excessen een beroep worden gedaan op handhavingsinstanties”, zegt een woordvoerder daarover.

Vrijdagavond heeft de Rijksoverheid een toelichting gepubliceerd op het dringende advies rond het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes. Maar dat advies kan feitelijk ook een ‘plicht’ worden voor gasten, als de houder van het etablissement dat wil.

Lees ook: Door deze Limburgse uitvinding hoeven winkelkarretjes niet onophoudelijk te worden ontsmet

Beheerders van de locatie bepalen namelijk zelf of het kabinetsadvies onderdeel wordt van de huisregels die zij hanteren. Het is daarna ook aan de beheerder om te besluiten of gasten zich daadwerkelijk aan de huisregels moeten houden.

Excessen vinden nog weleens plaats bij het wijzen op het gebruik van mondkapjes. Zo zijn gistermiddag in Amersfoort nog meerdere boa’s mishandeld door drie jongeren toen zij hen in een bus, waar een plicht geldt, aanspraken op de verplichting een mondkapje te dragen.