‘Herstellende’ Bertens overtuigend naar vierde ronde in Parijs

Print
‘Herstellende’ Bertens overtuigend naar vierde ronde in Parijs

Afbeelding: AP

Ze was niet in topvorm en leek verre van fit. Maar Kiki Bertens staat wel in de vierde ronde van Roland Garros. Twee dagen na haar aftocht in een rolstoel boekte ze een zakelijk zege op Katerina Siniakova: 6-2 6-2.

Bertens straalde het vanaf de eerste bal uit: we gaan het nu eens even heel anders doen. Niet weer drie uur worstelen met tegenstanders, kramp en emoties. In plaats daarvan: aanvallend, gefocust en zakelijk. Als herboren vloog ze over de baan, zonder amper een bal te missen. Ze had een totale metamorfose ondergaan in ongeveer 52 uur. Siniakova werd zonder pardon naar huis gespeeld.

Lees ook: Kiki Bertens na zege in bizarre partij in rolstoel van de baan

Woensdag verliet Bertens de baan nog in een rolstoel, totaal afgepeigerd. Nu was zo scherp als een mes. Na twee zeer moeizame partijen van drie uur was het vluggertje zeer welkom. In 58 minuten klaarde Bertens de klus: 6-2, 6-2. Ogenschijnlijk topfit en goed tennissend. ,,Ik ben blij dat het dit keer wat sneller gaan”, zei ze. ,,Want eigenlijk ben ik nog herstellende.”

Bertens speelde een totaal andere wedstrijd dan in de eerste rondes tegen Katarina Zavatska en Sara Errani. Ze was vanaf de eerste bal scherp, ook al verloor ze haar eerste servicebeurt. Ze bewoog goed, was geduldig in de rally, maar niet te verdedigend. En maakte meestal de juiste keuzes. Er was ook meteen wat positieve emotie te zien, Bertens leek vastberaden er nu eens een zakelijke zege van te maken. Wat daarbij ook hielp was het gesloten dak boven het center court, waar de partij door het uitgelopen schema door de regen naartoe was verplaatst. Op de iets snellere ‘indoorbaan’ kwam haar eerste service harder door. En voelde Bertens zich ook wat comfortabeler om tijdens de rally de aanval te kiezen. Vanaf 2-2 won ze vier snelle en goede games op rij en verzegelde de eerste set. Siniakova maakte te veel fouten, maar kreeg ook niet de kans om in haar ritme te komen.

‘Herstellende’ Bertens overtuigend naar vierde ronde in Parijs
Foto: AP

En Bertens verslapte ook in de tweede set geen moment. Ze kwam snel op 3-0 en gaf Siniakova, de nummer 61 van de wereld, simpelweg geen seconde het gevoel dat er wat te halen viel. In een vloek en een zucht had ze de buit binnen. ,,Ik ben superblij. Mijn coach en fysio hebben geweldig werk gedaan door me weer op te lappen. Het niveau vandaag was geweldig. Ik was blij dat we onder het dak speelden, dat hielp me zeker.”

Gunstige loting

Zo staat Bertens bij de laatste zestien op Roland Garros. Dat was ze gezien haar gunstige loting en status als wereldtopper misschien verplicht, maar gezien haar korte en moeizame voorbereiding en matige eerste rondes is het tegelijkertijd een verrassing. En wie weet waar het eindigt.

Zondag speelt Bertens de vierde ronde. Zonder nu ineens euforisch te worden, is dat ongeacht de tegenstander ook geen onneembare horde. En kijkend naar het speelschema staat ze er toch maar mooi tussen. Van de 32 geplaatste speelsters sneuvelden liefst negentien al in de eerste of tweede ronde. Onder hen Serena Williams, Victoria Azarenka en Karolina Pliskova. Andere top 10-speelsters als Ashleigh Barty, Naomi Osaka en Bianca Andreescu doen niet mee in Parijs.

Bertens zei vooraf geen druk te voelen voor het normaal gesproken belangrijkste toernooi van het jaar. Misschien is dat toch de sleutel om het opnieuw goed te doen in Parijs.