commentaar

Commentaar: Stembusrevolutie van oosterburen

Commentaar: Stembusrevolutie van oosterburen

Verkiezingsborden in Aken Afbeelding: BAS QUAEDVLIEG

Door het coronageweld zijn de gemeenteraads- en burgemeestersverkiezingen in Noordrijn-Westfalen er de afgelopen weken bekaaid van afgekomen in de publiciteit. Terwijl er toch verrassende politieke en bestuurlijke veranderingen in de grensstreek zijn waar te nemen.

De rol van de sociaaldemocraten lijkt uitgespeeld; alleen in enkele grote steden in het Ruhrgebied zorgt de SPD nog voor plaatselijk rood.

De christendemocratische CDU daarentegen is in de gemeenteraden nog altijd sterk vertegenwoordigd.

Terwijl het christendemocratische CDA de afgelopen twintig jaar in Nederland steeds meer terrein heeft verloren, houdt de CDU in de grensstreek fier stand. De gemeenteraadsverkiezingen in september leverden de CDU op deelstaatniveau weliswaar een klein verlies op, maar in de grensstreek hebben de christendemocraten in veruit de meeste gemeenten nog altijd een meerderheid.

Dit gegeven maakt de afloop van de burgemeestersverkiezing heel verrassend. Een CDU-burgemeester is geen vanzelfsprekendheid meer. De kiezers moesten in enkele gemeenten zelfs twee keer naar de stembus, omdat er de eerste keer geen absolute winnaar uit de bus was gekomen.

Er wordt van bovenaf ingebeukt op het christendemocratisch bolwerk. In Aken hebben de Groenen de burgemeesterszetel afgepikt van de CDU. Je zou kunnen zeggen dat in grote steden de linkse partijen altijd meer aanhang hebben dan op het platteland. Maar ook in het agrarische Nettetal leed de CDU-burgemeester na zestien jaar pluche een verpletterende nederlaag tegen de kandidaat van de Groenen. Kiezers in gemeenten als Niederkrüchten, Goch en Straelen kozen zelfs voor een onafhankelijke burgemeester.

Die politieke verandering in de Duitse grensgemeenten kan zeker gevolgen hebben voor de samenwerking met de Limburgse gemeenten en (onderwijs)instellingen. Nettetal, bijvoorbeeld, lift nu mee op de logistiek in Venlo. Maar is de nieuwe Groenenburgemeester net zo dol op logistiek als zijn CDU-voorganger? Vanzelfsprekendheden zijn er niet meer, dat noopt tot actie vanuit de Limburgse grensstreek. Er zit maar een ding op: ga praten met de nieuwe Duitsers.

Het commentaar vertolkt de mening van De Limburger over belangrijke nieuwsfeiten in Limburg en de wereld.