Magistrale Van der Poel soleert naar etappezege en eindwinst in BinckBank Tour

Mathieu van der Poel op weg naar de eindzege in de BinckBank Tour, Oliver Naesen op de achtergrond. © AD/Cor Vos

Mathieu van der Poel heeft na een magistrale solo in de slotetappe van de BinckBank Tour de eindzege gegrepen. Hij maakte zeventien seconden goed op koploper Mads Pedersen en tien seconden op Søren Kragh Andersen.

Redactie

In de slotetappe zorgde Van der Poel voor het nodige vuurwerk op de Muur van Geraardsbergen, op vijftig kilometer van de streep. De versnelling kon koploper Pedersen niet volgen en opeens stond de Nederlands kampioen er alleen voor.

Bij het ingaan van de laatste ronde had hij 1 minuut en 5 seconden voorsprong op zijn achtervolgers. Het moordende tempo van Van der Poel werd Pedersen uiteindelijk te veel op 19 kilometer van de streep. Kragh Andersen was de enige concurrent voor de eindezege. De voorsprong van Van der Poel op de Deen: tien seconden.

Maar door bonificatieseconden had de Nederlander genoeg aan een verschil van drie seconden op de eindstreep. In een zinderend slot waarin Van der Poel zijn voorsprong langzaamaan zag slinken, kwam Kragh Andersen dichter bij maar het bleek niet voldoende. De renner van Alpecin-Fenix won deze editie van de BinckBank Tour met een minimaal verschil van 1 seconde.

Luik-Bastenaken-Luik

Na afloop hield hij een slag om de arm wat betreft de klassieker Luik-Bastenaken-Luik, waarin hij eerder op de dag aankondigde van start te gaan. ,,Het is een beetje een raar seizoen. Kijk ook naar de BinckBank Tour, waar een rit moest worden geschrapt. Het is mooi om zondag een extra wedstrijd te kunnen rijden”, zei Van der Poel op een filmpje van zijn ploeg Alpecin-Fenix.

Na afloop: ,,Deelname was wel het plan, ja. Maar ik heb vandaag wel erg afgezien.”