Renée van Wegberg laat in haar nieuwe show het publiek meedeinen

Renée van Wegberg.

Renée van Wegberg. © AD/Isabeau Bosscher

Het was voor Renée van Wegberg geen gemakkelijke klus om voor haar nieuwste voorstelling een keuze te maken uit het onuitputtelijke aanbod Nederlandse muziek.

Redactie

Tijdens urenlange luistersessies ging ze op zoek naar bekende en onbekende pareltjes van Nederlandse zangeressen die ze tijdens haar show Renée Doet De Dames ten gehore brengt.

„De afgelopen maanden heb ik uren muziek geluisterd”, vertelt Renée (Horst, 1984) over de voorbereidingen van de theatervoorstelling waarmee ze vanaf oktober op de planken staat. Daarin viert ze de vele facetten van de vrouw en brengt ze een ode aan Nederlandse zangeressen. „Er zijn veel meer zangers dan zangeressen, maar de afgelopen eeuw zijn er alsnog zo’n 12.500 liedjes gemaakt. Daaruit heb je niet zomaar een keuze gemaakt.”

Lees ook: Renée van Wegberg: ‘Optreden in kroegen met toilet als kleedkamer was perfecte leerschool’

Renée Doet De Dames is een muzikale voorstelling met een selectie van het mooiste repertoire dat de muziekgeschiedenis te bieden heeft. En die geschiedenis is enorm. „Omdat er zoveel keus is, ben ik begonnen bij wat ik ken van mijn tijd op het Conservatorium. Kleinkunsticonen als Conny Stuart en Jenny Arean bijvoorbeeld”, zegt Renée, die een Musical Award won voor haar vertolking van Liesbeth List in de gelijknamige musical over het leven van de chansonnière. „Maar er komen ook artiesten van nu voorbij: Davina Michelle, Trijntje Oosterhout, Anouk, Maan.”

Klimaatcrisis

De nummers die het tot de voorstelling hebben gered, hebben allemaal een ding gemeen. Het zijn liedjes die haar raken en waar de 35-jarige musicalster een verhaal bij heeft. „Ik wil dat het publiek iets over mij te weten krijgt.”

Zo viel haar keuze op het in januari uitgebrachte nummer Groter dan ik van Conservatorium-studente Froukje. Dat gaat over bosbranden, de klimaatcrisis en de huidige staat van de aarde. „Het is geschreven voor corona, maar is zo van toepassing op de situatie nu”, zegt Renée, die toen ze het voor het eerst hoorde meteen geraakt werd. „Daarom heb ik dit gekozen. En ik wil in de voorstelling ook stilstaan bij tijd waarin we nu zitten en mijn gevoel daarbij. Want wat maken we nu met z’n allen mee? En hoe moeten we verder met de wereld?”

Meedeinen

De zangeres hoopt tijdens de voorstelling haar liefde voor muziek met het publiek te delen. „Het wordt een avond waarin ik het publiek wil laten genieten en troost en plezier biedt”, verzekert ze. Spannend vindt ze het vanwege alle coronamaatregelen, waardoor slechts een derde van de zaal gevuld is, wel.

„En ook een beetje raar, want mensen willen toch meezingen. Maar dat moeten we deze keer zien te voorkomen”, zegt ze lachend. „Ze mogen wel meedeinen en meeneuriën. En die sfeer maken we alsnog wel met elkaar. Kleine liedjes pakken we gewoon extra groots aan.”

Renée Doet De Dames gaat op 17 oktober in première in Singer Theater in Laren.

    Meer lezen?

    Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

    Ik word digitaal abonnee