Kampeergek Nederland krijgt er geen genoeg van: verkooprecord caravans en campers

Print
Kampeergek Nederland krijgt er geen genoeg van: verkooprecord caravans en campers

Afbeelding: EPA

De kampeerbranche stevent af op een recordjaar. Er worden ondanks de coronacrisis volop caravans, campers en tenten gekocht.

Dit jaar worden er naar verwachting zo’n 7100 caravans en ongeveer 2400 campers verkocht, vergeleken met vorig jaar een stijging van respectievelijk 3 en 17 procent, meldt branchevereniging KCI. Er zijn inmiddels 429.000 caravans en 127.000 campers in Nederland. De grote groei zit vooral bij de kampeerauto’s. Nederland lijkt bezig aan een inhaalslag bij het camperbezit. In Duitsland en Frankrijk zijn al bijna evenveel campers als caravans.

Hoogste dichtheid

Alleen Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië gaan ons land nog voor op een Europese ranglijst. Gemeten naar het aantal inwoners prijkt Nederland echter op de eerste plaats, met de hoogste caravan- en camperdichtheid per 1000 inwoners. Door de coronacrisis groeide met name de belangstelling voor zelfvoorzienende kampeermiddelen met eigen douche en toilet zodat een bezoek aan het toiletgebouw niet nodig is.

Volgens branchevereniging Kampeer & Caravan Industrie (KCI) is de omzet in Nederland inmiddels 2,3 miljard euro per jaar. Dat is alleen het geld dat gemoeid is met de verkoop en het onderhoud van de rijdende kampeermiddelen. Veel van die omzet wordt in het najaar gehaald. Dat is namelijk het moment waarop kampeerders een nieuwe caravan, camper of vouwwagen bestellen, zodat ze in de lente van het nieuwe jaar kunnen worden afgeleverd. Traditioneel geeft de jaarlijkse Kampeer & Caravan Jaarbeurs in oktober het startschot van het nieuwe productseizoen, maar door corona gaat die beurs niet door. Dealers en kampeerbedrijven presenteren nieuwe modellen nu in de winkel.

42,60 euro

Uit recent Europees onderzoek van de European Caravan Federation wordt duidelijk dat het economisch belang van de Europese kampeersector inmiddels goed is voor een bedrag van 55 miljard miljard per jaar. Daar zit ook het geld bij dat kampeerders besteden op de camping, een gemiddelde kampeerder geeft per dag 42,60 euro uit. Europa telt ruim 5,4 miljoen caravans en campers waarvan dus 1 op de 10 met een Nederlands kenteken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →