Sporten zonder publiek: achter het hek en voor het scherm

Print
Sporten zonder publiek: achter het hek en voor het scherm

Voetbalclub DESM uit Weert maakte ook voor moeders geen uitzondering. Afbeelding: Fotografie Kuit

Geleen / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde -

Voor publiek viel er langs de lijn en in de sporthal weinig te genieten dit weekend. Toeschouwers waren bij wedstrijden niet welkom als gevolg van de aangescherpte coronarichtlijnen. Een verslag vanachter het hek en voor het scherm.

Dit Plus-artikel krijg je deze week van ons cadeau

Het is een enorm gemis voor alle supporters om hun favoriete sportclub niet te kunnen zien spelen. Gelukkig mogen onze verslaggevers wel de wedstrijden bekijken en schrijven ze verslagen van basketbal tot aan (amateur)voetbal. Voor nog geen 1,50 per week krijg je een heel jaar lang toegang tot alle Plus-artikelen van De Limburger en kun je je favoriete club op de voet blijven volgen.

Start daarom vandaag met een digitaal abonnement op De Limburger.

„Het is zoals het is”, haalt Roermondenaar Richard Sijbers zijn schouders op. Vanachter het hek van het sportcomplex van hockeyclub Concordia volgt hij zaterdagochtend de verrichtingen van zoon Levi. Junior speelt twee velden verderop de tweede hockeywedstrijd in zijn nog prille carrière. „Als we gaan discussiëren over welke maatregelen nu wel of niet nuttig zijn, zijn we zo uren verder”, zegt Sijbers. „Maar deze regels gelden nu eenmaal. Het is niet anders.”

Langs de lijnen van de Limburgse velden klinken toch af en toe aanmoedigende kreten van ouders tijdens jeugdwedstrijden. Voor de chauffeurs van de uitspelende ploeg is in de richtlijnen een uitzondering gemaakt. Zij mogen wel naar binnen, mits het aantal chauffeurs binnen de perken blijft. „Van een thuisvoordeel is zo geen sprake. Het is de omgedraaide wereld”, klinkt het uit een plukje ouders dat in Geleen door de spijlen van het hek hun bij Fortuna Sittard spelende kroost gadeslaat. Bij het entreehokje van Geleen-Zuid, waar de jongste Fortuna-jeugd zijn thuiswedstrijden afwerkt, staat Jos Moelands, voor de gelegenheid gehuld in een geel hesje met de opdruk ‘corona-coördinator’. Hij is als ouder gecharterd voor deze plotse job. Met behulp van een aan twee zijden bedrukt A4’tje met daarop de instructies en de richtlijnen, probeert hij de boel in goede banen te leiden. „Tot nog toe zonder problemen. Zelfs een groep van twintig ouders uit Den Bosch toonde begrip. We laten maximaal zes ouders van de tegenpartij toe. Zij hadden door een misverstand begrepen dat één ouder per kind welkom was.”

Sporten zonder publiek: achter het hek en voor het scherm
De heg rond het complex van Hockeyclub Maastricht vormt geen hindernis van formaat voor deze toeschouwer. Foto: Johannes Timmermans

LEES OOK:Op sportclubs wordt straks alleen nog maar gesport, en dat is een bijzonder rare gewaarwording

Bij voetbalclub RKSV Wittenhorst in Horst hebben ze ervoor gekozen geen controleur bij de poort te posteren. Wel houden de jeugdcoördinatoren en de mensen van het wedstrijdsecretariaat de boel in de smiezen. „We willen eerst eens kijken hoe het gaat en er niet meteen bovenop springen. Dat is ook niet nodig gebleken, vrijwel iedereen houdt zich netjes aan de afspraken”, zegt voorzitter Ron van den Bekerom.

Streamen

Aan inventiviteit intussen geen gebrek. Een hele rits clubs in Limburg bedient het niet welkome publiek met livestreams van wedstrijden. Vooral in sporthallen, waar geen hekken zijn waar toeschouwers doorheen kunnen kijken, wordt er volop uitgezonden via Facebook of YouTube. Vanuit Helmond laat coach Milou Graus van meisjes B1 van de Urmondse volleybalclub ADC de ouders zaterdagmiddag meekijken via de camera van haar mobieltje dat in de hoek van de hal is neergezet. In de derde set is een poosje alleen de muur en het plafond te zien als een smash niet alleen de vloer maar ook het telefoontoestel raakt, maar dat mag de pret niet drukken.

Professioneel

Bij Cabooter HandbaL Venlo maken ze handig gebruik van de professionele apparatuur van het in de eredivisie spelende eerste damesteam. „Er ligt een verplichting van de handbalbond om eredivisiewedstrijden te streamen. Met die camera’s zenden we nu ook de jeugdwedstrijden uit”, zegt voorzitter Geert Meerts. Bij hockeyclub Scoop in Sittard gebeurt hetzelfde, met behulp van het camerasysteem dat normaal door de technische staf van de hoogste teams wordt gebruikt voor het analyseren van wedstrijdsituaties en strafcorners. „Maar je krijgt alleen een overzichtsbeeld van het veld. Inzoomen of spelers heel herkenbaar in beeld brengen is er niet bij. We moeten rekening houden met de privacywetgeving”, licht voorzitter Jeroen Fietjé toe.

Kantine

Die hobbel heeft VV Keer, dat zeker niet als enige voetbalclub de zondagwedstrijd van de hoofdmacht via Facebook uitzendt, genomen door vooraf expliciet toestemming aan eigen spelers en die van de tegenstander te vragen. De livestream is een kleine pleister op de wonde, erkent voorzitter Etiënne Korff. Het allerliefst ziet hij honderden mensen langs de lijn en in de kantine van de vierdeklasser uit Keer. Maar dan wel in coronaloze tijden. „Twee weken geleden waren er meer dan 200 toeschouwers. Toen hebben we helaas uit voorzorg de kantine moeten sluiten. De gemeente had ons schriftelijk laten weten dat wij als vereniging verantwoordelijk zijn voor de naleving van de coronarichtlijnen. De nieuwe regels zijn een stuk eenvoudiger voor ons. Het klinkt wat dubbel, maar in die zin ben ik er blij mee.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →