Concerten

Muziekgieterij krijgt alsnog ontheffing strenge coronaregels

Concerten in de Limburgse popzalen vonden de afgelopen maanden al plaats volgens een strikt coronaprotocol. © Muziekgieterij

De Muziekgieterij in Maastricht mag concerten blijven organiseren volgens de ‘oude’ coronaregels. Zondagmiddag kwam er alsnog een ontheffing van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg voor de poptempel aan de Boschstraat in de Limburgse hoofdstad.

Rob Cobben

Daardoor hoeft de Muziekgieterij niet te voldoen aan de strengere coronamaatregelen, die afgelopen week door de regering werden afgekondigd en nog maar maximaal dertig bezoekers per concert of voorstelling toestaan.

„We hebben ontheffing gekregen tot 18 oktober”, zegt commercieel directeur Richard Loomans. „Dat betekent in ieder geval dat de concerten van Frank Boeijen en Ana Popovic doorgaan. We krijgen daar veel vragen over binnen”, aldus Loomans.

Teleurstelling

Afgelopen vrijdag kregen de Limburgse theaters en popcentra als De Bosuil in Weert en Grenswerk in Venlo al ontheffing van de verschillende Veiligheidsregio’s. Teleurstelling was er toen vooral bij de bioscopen. Zij kregen geen ontheffing en mogen nog maar maximaal dertig bezoekers per filmvertoning binnenlaten. „Het lijkt op willekeur, ik kan de ratio niet goed volgen”, aldus financieel directeur Nico Haenen van Lumière in Maastricht. „Wij voldoen aan alle corona-eisen en - protocollen, maar krijgen toch geen ontheffing. Dat is zuur. Ontheffing is volgens de regering mogelijk voor instellingen die een belangrijke regionale functie hebben. En daar voldoen wij aan: één derde van onze bezoekers komt van buiten Maastricht. Ik snap het gewoon niet!”

De NVFB, de brancheorganisatie van alle cinema’s en filmtheaters in Nederland, heeft daartegen bezwaar aangetekend bij het kabinet. De verleende ontheffingen gelden voor de bestaande programmering. Nieuwe activiteiten zullen opnieuw beoordeeld moeten worden.

De strengere coronaregels gelde sinds afgelopen dinsdag 18.00 uur. Veiligheidsregio’s kunnen ontheffing geven aan culturele instellingen die van groot belang zijn voor stad en/of regio.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal