Vijf lichamen gevonden na noodweer in Noord-Italië

Print
Vijf lichamen gevonden na noodweer in Noord-Italië

Afbeelding: AP/Vigili del fuoco

Vijf lichamen zijn zondag in Noordwest-Italië gevonden na de zware storm die vrijdag en zaterdag huishield in de regio. Vier van de vijf lichamen spoelden aan op de kust in de buurt van de grens met Frankrijk.

Enkele van de aangespoelde lijken zouden uit Frankrijk afkomstig zijn. De Italiaanse autoriteiten meldden zaterdag twee doden en negen vermisten nadat stortregens en harde winden voor noodsituaties zorgden.

Vier lichamen werden gevonden op een stuk kust tussen de grensplaats Ventimiglia en Santo Stefano al Mare, zei de politie. Het vijfde lichaam werd verder landinwaarts bij een rivier gevonden. Geen van de lichamen kon direct worden geïdentificeerd.

Noord-Italië is zaterdagavond en -nacht overvallen door hevig noodweer, twaalf uur lang heeft het onafgebroken geregend. Er viel in de regio in korte tijd evenveel regen als normaal in een half jaar tijd. Er is sinds 1958 niet zoveel regen in enkele uren naar beneden gestort. Aanvankelijk was sprake van 21 vermisten.

Miljoenenschade

De schade als gevolg van overstromingen en aardverschuivingen is enorm en bedraagt volgens de autoriteiten miljoenen euro’s. Meerdere wegen en bruggen in Italië werden verwoest door aardverschuivingen en in sommige plaatsen zijn de straten gevuld met puin, modder en meegesleurde auto’s. Het aantal slachtoffers is relatief gering, zeker in vergelijking met het noodweer van 1994 dat zeventig mensenlevens in het noordwesten van Italië eiste.

Met name de regio’s Piëmont, Valle d’Aosta en Ligurië in het Noord-Westen van het land zijn zwaar getroffen. Daar is de noodtoestand uitgeroepen. Er zijn modderstromen in het hele gebied en dorpen in de Alpen zijn geïsoleerd geraakt. In een groot deel van Piëmont rijden geen treinen en ook is de belangrijke autostrada Turijn Milaan gesloten. Sinds half vijf vanochtend staat het wegdek grotendeels onder water.

In de plaats Sambughetto (Piëmont) werd een record van 630 millimeter regenval in 24 uur gemeten, dat is meer dan de helft van de hoeveelheid regen die er normaal gesproken in een jaar valt. In Limone Piemonte, bij de Franse grens, stortte een huis van drie verdiepingen in een rivier. In het dorp Tanaro, niet ver daar vandaan, verwoestte het hoge water een kerkhof, waarbij tientallen doodskisten naar boven kwamen en werden meegevoerd.