TERUGLEZEN | Dag 3 in zaak Brech: Deskundige ziet geen aanwijzing misbruik Nicky

Print
TERUGLEZEN | Dag 3 in zaak Brech: Deskundige ziet geen aanwijzing misbruik Nicky

Jos Brech Afbeelding: YouTube

Heibloem / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Maastricht / Itteren -

De derde dag in het proces tegen Jos Brech (57) uit Simpelveld levert meteen een pijnlijke constatering op van deskundige Rob Bilo van het NFI. Hij stelt: „De lichamelijke afwijkingen die ik heb gezien bij deze jongen, zeggen niets over het al dan niet misbruikt zijn”. Ook keek de rechtbank naar foto’s van de mogelijke ‘plasboom’ van Brech, en is het rapport van het Pieter Baan Centrum besproken.

Lees de ontwikkelingen in de rechtszaal terug via ons liveblog onderaan dit bericht.

Bilo is gepensioneerd forensisch arts en deskundige op het gebied van kindermishandeling. Hij werd zo’n twintig jaar geleden al geraadpleegd. Tijdens zijn verhoor in de rechtbank klaagt hij over de slechte foto’s die in 1998 zijn gemaakt van het lichaam van Nicky. Hij kan bevindingen die de patholoog destijds op papier zette, niet controleren aan de hand van die foto’s. Op basis van wat hij wel ziet, kan hij niets zeggen over eventueel misbruik, geeft Bilo aan. De deskundige werd vrij snel na aanvang van deze derde zittingsdag gehoord.

Na afloop van het verhoor van Bilo kwamen foto’s en een kaart van Google Maps aan bod. Brech wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen in 1998. Brech beweerde vorige week dat hij in 1998 tijdens een plaspauze tijdens een fietstocht in de verte ‘iets’ zag dat zijn aandacht trok. Toen hij ging kijken, vond hij het lichaam van Nicky. De jongen was toen al overleden, zei Brech vorige week. Hij meldde naar eigen zeggen de lugubere vondst destijds niet omdat hij bang was dat hij vanwege zijn zedenverleden niet geloofd zou worden.

Lees ook: Video: de 5 opvallendste momenten van dag twee in zaak-Nicky Verstappen

Het OM liet maandagmorgen foto’s en een filmpje zien die op de ‘plasplek’ gemaakt zijn. Een van de foto’s laat het dennenbosje waar Nicky is gevonden. De foto is gemaakt in de avond na de lugubere vondst. Pas als de officier van justitie heel ver inzoomt op de foto zie je iets roods tussen de dennenbomen. Dat is de rode pyjamabroek van Nicky. Het OM wil op deze manier aantonen dat Brech dit op een afstand van dertig tot vijftig meter nooit gezien kan hebben. In zijn verklaring heeft Brech het er echter over dat ‘iets’ zijn aandacht trok. Op vragen of hij dan iets geroken of gehoord heeft, gaf Brech maandag geen antwoord. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht.

Lees ook: Dossier Nicky Verstappen schetst beeld van verdachte Jos Brech: een leugenachtige pedoseksueel

De verklaring dat Brech vanaf zijn plasplek ‘iets’ zag in het bosje waar het lichaam van Nicky is gevonden, kan kloppen, blijkt uit een reconstructie die De Limburger vorige week ter plaatse maakte. Of hij echter een liggend lichaam kon zien, valt te betwijfelen. Het openbaar ministerie heeft de afgelopen dagen de afstanden nog eens goed gemeten en concludeert dat er bijna zeventig meter is tussen de dikste boom op die plek en de vindplek van Nicky.

Met een computerprogramma dat eigenlijk is gemaakt voor het onderzoeken van verkeersongevallen, heeft het OM het gebied rond De Heikop en rond de vindplaats van Nicky in beeld gebracht. Deze beelden zijn maandagmiddag met de rechtbank gedeeld.

Lees ook: Kijk mee: wat kon Jos Brech écht zien vanaf zijn ‘plasboom’ in 1998?

De psychiatrische observatiekliniek Pieter Baan Centrum (PBC) kan na onderzoek niet aangeven of Brech toerekeningsvatbaar was op het moment van de dood van Nicky, blijkt uit delen uit het dossier die de rechtbank maandag voorlas. Onderzoek in het PBC maakte duidelijk dat Brech een redelijk normaal persoon is, die soms een potje schaak speelt met andere cliënten. Brech reageert in gesprekken op vragen maar laat ook vaak pijnlijke stiltes. Volgens het PBC is het vreemd dat Brech, die zelf bang was van zijn eigen pedoseksuele gevoelens, zelf juist activiteiten met jongeren opzocht. Daardoor was hij meer dan dertig jaar ‘at risk’ volgens het PBC, maar Brech is nooit veroordeeld voor misbruik. Wel zijn er twee gevallen bekend uit 1984 en 1985. Brech zou bij het PBC hebben aangegeven dat hij zijn gevoelens onder controle heeft. Brech werkte in het PBC amper mee aan het onderzoek, waardoor de psychiaters geen grote conclusies kunnen trekken.

Lees alles over de zaak Brech in ons dossier over Nicky Verstappen

Vanwege coronamaatregelen kan publiek de zaak tegen Brech niet in de rechtbank zelf volgen. In Wijkcentrum Het Ruweel in Maastricht kan een beperkt aantal geïnteresseerden live meekijken op beeldschermen. Het liveblog dat De Limburger maakte tijdens de zitting, is hieronder te lezen. Woensdag 7 oktober om 9.30 uur gaat de zaak verder en is er ook weer een liveblog.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee