Onzekerheid over misbruik Nicky Verstappen blijft

Het blijft onduidelijk of Nicky Verstappen seksueel misbruikt is. De 11-jarige jongen werd in 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide. Maandag zei forensisch arts Rob Bilo in de rechtbank in Maastricht dat het bij de jongen aangetroffen letsel ook verklaard kan worden door zijn overlijden.

Redactie

„De lichamelijke afwijkingen die ik heb gezien bij deze jongen zeggen niets over al dan niet misbruikt zijn”, aldus de gepensioneerde arts. Hij gaf daarbij aan dat hij het moest doen met „matige kwaliteit” foto’s. „De wetenschap is nu, ruim twintig jaar later, een stuk verder.”

Volg de ontwikkeling tijdens dag drie van de zaak Brech via ons liveblog

Verdenking

Het Openbaar Ministerie verdenkt Jos Brech van het doden, seksueel misbruiken en ontvoeren van Nicky. De jongen verdween in 1998 van een zomerkamp op de heide in Limburg. Zijn lichaam werd een dag later iets verderop gevonden.

Lees alles over de zaak Brech in ons dossier over Nicky Verstappen

DNA

De zaak leek jarenlang onopgelost te blijven, tot de 57-jarige Brech in beeld kwam na een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. De Limburger had daar niet aan meegewerkt. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match. Sporen van hem zijn onder meer op de pyjamabroek en onderbroek van Nicky gevonden. Brech werd twee jaar geleden aangehouden in Spanje.

Verklaring

Brech heeft sinds die tijd gezwegen, tot de eerste zittingsdag vorige week. Toen kwam hij met de verklaring dat hij het lichaam van Nicky had gevonden toen hij over de hei fietste, maar dat de jongen toen al was overleden. Uit angst - Brech heeft een zedenverleden - durfde hij dat niet te melden. Op aanvullende vragen over deze verklaring, heeft hij geen antwoord meer willen geven. De officier van justitie vroeg er maandag wederom op door, volgens hem is het namelijk erg lastig om ‘iets’ waar te nemen vanaf het punt waar Brech verklaarde dat hij het lichaam zag liggen.

Stilzwijgen

Brech hulde zich echter weer, mede op aangeven van zijn advocaat, in stilzwijgen. Er volgde een spervuur aan vragen van de officier van justitie over de waarneming van Brech „Heeft u iets gehoord? Heeft u iets geroken? Heeft u iets gevoeld? Heeft u iets gezien?” Brech antwoordde telkens weer: „Ik maak gebruik van mijn zwijgrecht.”

De podcast is ook te beluisteren via Apple Podcast,Spotify en andere podcast-apps.

Deze podcast is gemaakt door Judith Janssen, Rik van Hulst, Marco van Kampen en Joris Peeters. Paul Bots en Claire van Dyck, de verslaggevers die het dossier al jarenlang volgen, controleerden de feiten.