Hepatitis C-onderzoekers winnen Nobelprijs Geneeskunde: Mogelijk miljoenen levens gered

Print
Hepatitis C-onderzoekers winnen Nobelprijs Geneeskunde: Mogelijk miljoenen levens gered

Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

De Nobelprijs voor Geneeskunde is gewonnen door onderzoekers Harvey J. Alter, Michael Houghton en Charles Rice. Het Nobelcomité kent de prijs toe vanwege hun onderzoeken die geleid hebben tot de ontdekking van het hepatitis C-virus. De winnaars kregen het nieuws kort voor de officiële bekendmaking te horen van secretaris-generaal Thomas Perlmann.

Uit de onderzoeken van Alter, Houghton en Rice bleek dat het hepatitis C-virus veel leverontstekingen veroorzaakt waarvan de aanleiding eerder nog onbekend was en die ook niet werden veroorzaakt door al eerder ontdekte hepatitis-varianten. Ook weten we dankzij deze onderzoekers dat het virus kan leiden tot leverschade en leverkanker.

Amper nog gezondheidsgevaar

Het werk van de wetenschappers maakte nieuwe diagnosetechnieken en behandelmethoden mogelijk. Hiermee zijn er volgens het comité mogelijk miljoenen levens gered. Het virus vormt momenteel nog amper een gezondheidsgevaar en dit is volgens de Nobelprijs-organisatie te danken aan het onderzoek van Alter, Houghton en Rice.

De drie mannen werken aan verschillende universiteiten en deden onafhankelijk van elkaar onderzoek naar het virus. Vaak erkent het Nobelcomité onderzoek dat aan de basis heeft gestaan van praktische toepassingen die we in ons dagelijks leven gebruiken. Het komt vaak voor dat meerdere wetenschappers, net zoals de twee Amerikanen en Brit, die in hetzelfde veld werken de prijs samen delen.

Tien miljoen Zweedse kronen

Deze week wordt iedere dag een Nobelprijs toegekend. De komende dagen volgen prijzen voor Scheikunde, Economie en Literatuur, de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede wordt vrijdag bekendgemaakt. De winnaars van de prestigieuze prijs worden beloond met een gouden medaille en 10 miljoen Zweedse kronen (omgerekend ongeveer 955.000 euro).

Vorig jaar sleepten wetenschappers Peter Ratcliffe, William Kaelin en Gregg Semenza de Nobelprijs voor Geneeskunde in de wacht door onderzoek waarin ze ontdekten hoe lichaamscellen reageren op lage zuurstofgehalten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu