Vluchter Caicedo wint slagveld op Etna, Kelderman pakt tijd met late aanval

Print
Vluchter Caicedo wint slagveld op Etna, Kelderman pakt tijd met late aanval

Afbeelding: AFP

Jonathan Klever Caicedo heeft maandag in de Giro een spectaculaire etappe met finish op de Etna gewonnen.

De Ecuadoraan van EF Cycling bleef als laatste over van een vroege vlucht, terwijl achter hem een waar slagveld ontstond. Wilco Kelderman pakte tijd met een late aanval. Voor Geraint Thomas en Simon Yates werd het een zwarte dag.

Lees ook: Geen ’Belgische’ Amstel Gold Race: ‘Kunnen we niet maken’

Caicedo kwam welgeteld één seconde te laat over de streep om een dubbelslag te slaan. In het algemeen klassement staat hij in dezelfde tijd als de Portugees João Almeida, die het roze pakt vanwege zijn betere tijdrit. Hij neemt de leiderstrui over van Filippo Ganna, die zijn gevallen kopman Thomas moest bijstaan. Thomas verloor maar liefst 12 minuten en kan een goed klassement vergeten.

Voor de voormalig Tourwinnaar begon het onheil al voor de start van de derde etappe in de Giro. In de neutrale zone ging hij hard onderuit. Dat de Brit daarmee meer opliep dan alleen wat schaafwonden, bleek toen hij in aanloop naar de slotklim op de Etna (18,8 kilometer aan 6,6 procent) direct moest lossen.

Yates maakte de sombere dag voor het Britse wielrennen compleet. Voordat het peloton echt werd uitgedund, moest de Vuelta-winnaar van 2018 zijn concurrenten al laten gaan. Uiteindelijk kreeg hij ruim 4 minuten aan zijn broek.