Vooral meer nieuwe coronabesmettingen in Noord-Limburg

Print
Vooral meer nieuwe coronabesmettingen in Noord-Limburg

Afbeelding: EPA

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard -

Het aantal nieuwe besmettingen met corona is ook in Limburg de afgelopen week weer verder gestegen. Van 28 september tot 5 oktober testten 701 Limburgers positief op het virus. In de teststraten van de beide GGD’en meldden 10.983 mensen zich met griepachtige klachten.

De stijging was het grootst in Noord-Limburg. Van de 4952 getesten, bleken er 378 besmet. Dat is 7,6 procent. In Zuid-Limburg bleef het aantal positieve tests met 256 stabiel, vergeleken met de week ervoor. Hier ligt het percentage een stuk lager (4,2 procent), maar is het sinds begin vorige maand ook bijna verdubbeld.

Maandag meldde het RIVM in Limburg 110 nieuwe besmettingen, waarvan 64 in het noorden van de provincie. Er wordt intussen niet alleen maar getest door de GGD’en; ook in de ziekenhuizen, bij de huisarts en in verpleeghuizen worden mensen gescreend. Als die aantallen erbij worden opgeteld, komt het aantal infecties voor Limburg sinds 28 september en tot en met gisteren op 811.

Landelijk registreerde het RIVM maandag 4581 nieuwe besmettingen op één dag. Dat is alweer een record en ruim 550 meer dan zondag. Het aantal Covid-19-patiënten dat opgenomen is in een ziekenhuis steeg met 82 naar 892. 177 van hen liggen op de intensive care.

In Limburg liggen op dit moment zeker 23 ernstig zieke coronapatiënten in het ziekenhuis. De meesten in Zuyderland (10), gevolgd door VieCuri (8) en Laurentius (4). Het MUMC+ wil als enige van de vijf Limburgse ziekenhuizen geen actuele data geven. De ziekenhuizen in Roermond en Venlo melden de cijfers sinds vorige week op hun eigen website. Van de Limburgse patiënten liggen er momenteel zes op de ic. De beide Limburgse GGD’en telden sinds 28 september vier sterfgevallen door corona.

De Limburgse ziekenhuizen noemen het opvallend dat, anders dan bij de eerste coronagolf dit voorjaar, de opgenomen patiënten vaker niet zó ziek zijn dat een ic-opname noodzakelijk is. Dat verhoogt anderzijds wel de druk op de ‘gewone’ ziekenhuisbedden met uiteindelijk toch ook alle mogelijk gevolgen van dien voor het overeind houden van de reguliere zorg. Nergens in Limburg echter nog is de situatie wat bedden betreft kritiek.

„De patiënten zijn over het algemeen toch minder ernstig ziek dan in maart en april. Ze herstellen ook sneller, mede dankzij onze grotere kennis van het virus. De tweede golf is begonnen. Het zal, met de winter op komst, een zaak van de lange adem worden, maar hopelijk zonder bijna-verzuip-momenten zoals dit voorjaar”, schetst een woordvoerster van het St. Jans Gasthuis in Weert.