President Trump keert in helikopter terug naar Witte Huis: ‘Wees niet bang voor Corona’

Print
President Trump keert in helikopter terug naar Witte Huis: ‘Wees niet bang voor Corona’

President Donald Trump stapt de helikopter in die hem terug zal brengen naar het Witte Huis. Afbeelding: AP

De met corona besmette Amerikaanse president Trump heeft maandagavond het ziekenhuis bij Washington verlaten waar hij vrijdag was opgenomen. Trump verliet het ziekenhuis rond 00.40 uur Nederlandse tijd. Hij droeg een mondkapje en liep op eigen kracht naar een auto die hem naar de presidentiële helikopter bracht. De helikopter vertrok enkele minuten later.

De president kwam bij het Witte Huis ook uit de helikopter met een mondkapje. Hij zwaaide, stak zijn duim op en liep zelf de trappen op naar het Witte Huis. Bij de deuren van het Witte Huis deed hij zijn mondkapje af en salueerde naar de vlag van de Verenigde Staten.

Lees ook: Trump maakt ererondje langs fans voor ziekenhuis, arts Walter Reed spreekt van ‘waanzin’

Trump voelt zich heel goed, zo liet hij eerder op de dag weten via Twitter. ,,Wees niet bang voor Covid. Laat het je leven niet beheersen. We hebben onder de Trump-regering een aantal echt geweldige medicijnen en kennis ontwikkeld. Ik voel me beter dan 20 jaar geleden!” Trump zou al ruim 72 uur geen koorts meer hebben, maar volgens zijn artsen is hij nog niet genezen. Desondanks is het veilig om de president terug te laten keren naar het Witte Huis, zo verzekerden de behandelend artsen op een persconferentie. Hij krijgt nog remdesivir en dexamethason.

Tweemaal doken de zuurstofwaarden in Trumps bloed omlaag. Dat gebeurde op vrijdag en op zaterdag. Oo

Behandeling

De coronabehandeling van Trump is een beetje onbekend terrein, benadrukt zijn lijfarts Sean Conley. Trump heeft een deel van de therapieën al vrij vroeg ondergaan, aldus Conley. Zo is bij hem het antivirale middel remdesivir geïnjecteerd, dat wordt getest als middel tegen het coronavirus. Hij kreeg al drie doses toegediend. De vierde is voor zijn vertrek uit het ziekenhuis en de laatste dosis krijgt hij dinsdagavond in het Witte Huis.

Volgens Conley is de president nog niet volledig hersteld, maar voldoet hij aan ‘alle criteria’ die zijn terugkeer naar het Witte Huis mogelijk maken. De artsen zeggen dat het voor alle patiënten een risico is om te lang in een ziekenhuis te blijven en dat de medische faciliteiten in het Witte Huis optimaal zijn. Het team zegt ook dat ze voorzichtig optimistisch zijn en de medische conditie van Trump 24 uur per dag in de gaten zullen houden.

Hij is terug

Volgens de artsen was Trump een ‘fenomenale patiënt’ die samenwerkte met het hele team. ,,Hij is terug’’, aldus Conley die geen informatie wilde geven over longscans in verband met privacyregels. Ook wilde Conley niet zeggen wanneer Trump voor het laatst negatief getest was.

De met het coronavirus besmette president lag in het Walter Reed-ziekenhuis, even buiten Washington, waar hij vrijdag werd opgenomen. Volgens lijfarts Sean Conley was er sprake van ‘ups en downs’ in het ziekteverloop bij Trump, die midden in zijn herverkiezingscampagne zit. Trump werd vlak voor het weekeinde overgebracht naar het militaire ziekenhuis, nog geen 24 uur nadat hij positief testte op Covid-19. De artsen benadrukten toen dat het om een voorzorgsmaatregel ging. Later in het weekeinde doken de zuurstofwaarden van de president omlaag. Ook had Trump vrijdag last van hoge koorts. Het artsenteam raadde toen aan om Trump extra zuurstof te geven.

Ontslagen

Stafchef Mark Meadows uitte eerder op maandag al de verwachting dat Trump ontslagen zou worden uit het ziekenhuis. Meadows zei tegen Fox News dat hij met Trump had gesproken. De president zou gezegd hebben dat hij de afgelopen nacht nog verder is hersteld en dat hij er klaar voor is om weer aan het werk te gaan.

Hoge koorts

Tweemaal doken de zuurstofwaarden in Trumps bloed omlaag. Dat gebeurde op vrijdag en op zaterdag. Ook had de president hoge koorts. Het artsenteam raadde toen aan om Trump extra zuurstof te geven. Hij heeft zaterdagavond een tweede dosis van het antivirale middel remdesivir gekregen, en heeft geen last van bijwerkingen. De president wordt sinds zaterdag verder behandeld met de steroïde dexamethason, die ervoor moet zorgen dat het zuurstofgehalte in het bloed op niveau blijft.

Maandag liet Trump - met een mondkapje op- zich al even in het openbaar zien. Hij reed in een auto een kort rondje langs fans die zich op straat hadden verzameld en zwaaide naar hen vanachter het raam. Vlak voordat de Amerikaanse president in de auto stapte, deelde hij in een videoboodschap op Twitter mee dat hij een verrassingsbezoek zou brengen aan ‘de patriotten die op straat zijn’. Ook zei Trump dat hij meer te weten is gekomen over Covid-19. ,,Ik heb veel over Covid geleerd. Ik heb erover geleerd door echt naar school te gaan. Dit is de echte school. Dit is niet de laten-we-de-boeken-lezenschool”, aldus Trump over zijn ziekenhuisverblijf. ,,Ik begrijp het. En het is iets heel interessants.”

Lees verder onder de foto.

President Trump keert in helikopter terug naar Witte Huis: ‘Wees niet bang voor Corona’
Foto: AFP

Snel herstel

President Trump keert in helikopter terug naar Witte Huis: ‘Wees niet bang voor Corona’
Foto: AP

Trump hoopt met een snel herstel van het coronavirus zijn kansen op herverkiezing te vergroten. Amerikaanse media stellen dat hij aanhang heeft verloren met zijn besmetting die ook mensen in zijn Republikeinse entourage heeft getroffen. Ze hebben het waarschijnlijk eerder die week opgelopen op een druk bezochte partijbijeenkomst van Republikeinen waar Trump het woord voerde.

Behalve Trump heeft ook zijn vrouw Melania het virus opgelopen. Het is ook vastgesteld bij onder anderen Trumps adviseur Hope Hicks, campagnechef Bill Stepien, de voorzitter van het nationale partijcomité van de Republikeinen Ronna McDaniel, de Republikeinse senatoren Ron Johnson, Mike Lee en Thom Tillis, Trumps vriend en ex-gouverneur (New Jersey) Chris Christie en en Trumps ex-adviseur Kellyanne Conway. Ook blijken drie verslaggevers in het Witte Huis het virus onder de leden hebben, net zoals een medewerker van de persdienst van het Witte Huis, volgens berichten van ABC.

Bij de woordvoerster van president Trump, Kayleigh McEnany, is maandag bij een test ook het coronavirus vastgesteld. De 32-jarige perschef gaat naar eigen zeggen onmiddellijk in quarantaine. Maar er zijn ook veel mensen negatief getest die vaak in de directe omgeving van Trump zijn. Onder hen zijn Trumps kinderen en hun partners, zijn vriend en medewerker Rudy Giuliani, stafchef Mark Meadows en diens plaatsvervanger Dan Scavino, de ministers Mike Pompeo (Buitenlandse Zaken), Mike Esper (Defensie), Steve Mnuchin (Financiën), Betsy Devos (Onderwijs), William Barr (Justitie) en Chad Wolf (Binnenlandse Veiligheid) en de voorzitter van de chefs-van-staven generaal Mark Miley.

Personeel van het Witte Huis is volgens Amerikaanse media per e-mail gevraagd thuis te blijven als ze symptomen hebben die kunnen wijzen op Covid-19. ,,Blijf alsjeblieft thuis met keelklachten, hoesten, rillingen, spierpijn, verlies van reuk of smaak, diarree of moeite met ademen.”

Tweede debat

Joe Biden is bereid komende week het tweede debat met Trump te houden als de gezondheidstoestand van zijn rivaal dat toestaat, en als het volgens deskundigen veilig is. Woensdag gaan Bidens kandidaat voor het vicepresidentschap Kamala Harris en Trumps vicepresident Mike Pence in debat. Biden bezoekt maandag Miami in Florida.

Volgens een peiling die de Miami Herald citeert, doet Biden het steeds beter onder de vele Amerikanen van Latijns-Amerikaanse komaf. Cubaanse latino’s blijven de Republikeinen over het algemeen trouw, maar anderen verkiezen steeds meer de Democraten. Trump won in 2016 met 49 procent van de stemmen Florida. Dat was 1,2 procent meer dan Hillary Clinton. De Democraten in Florida domineren vooral het dichtbevolkte zuidoosten, inclusief Miami.