Jongeren willen gratis anticonceptie en verplicht les over aangeven seksuele grenzen

Print
Jongeren willen gratis anticonceptie en verplicht les over aangeven seksuele grenzen

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP XTRA

Jongeren willen tijdens seksuele voorlichting meer dan alleen les over voortplanting of hoe je een zwangerschap of soa kunt voorkomen. Tachtig procent wil dat er op school verplicht les wordt gegeven in het herkennen en respecteren van grenzen. Ook moet een nieuw kabinet meer geld steken in de aanpak van seksueel geweld en anticonceptie gratis beschikbaar stellen.

Dat blijkt uit een peiling van Ipsos onder duizend jongeren in opdracht van kenniscentrum seksualiteit Rutgers, die dinsdag wordt gepresenteerd. Aan de jongeren, tussen de 18 en 25 jaar, werd in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 gevraagd wat de politiek in de nieuwe kabinetsperiode beter moet regelen.

,,We weten uit eerder onderzoek dat jongeren de seksuele vorming op school niet hoog waarderen”, zegt directeur Ton Coenen van Rutgers. ,,Jongeren verwachten meer aandacht voor relaties en omgaan met elkaar.” Het is belangrijk dat ook op school al wordt gesproken over het bepalen van grenzen en wat je kunt doen als iemand daar overheen gaat.

Uitgaanscircuit

Volgens Coenen worden buiten de school – vooral in ‘het uitgaanscircuit’ – grenzen makkelijker overschreden. ,,Wij zeggen niet: ‘niemand mag elkaar aanraken’, maar maak het bespreekbaar. We weten dat de grens niet voor iedereen op hetzelfde punt ligt. Door daarover te leren praten kun je seksueel geweld voorkomen.”

De jongeren werd zelf ook naar hun politieke voorkeur gevraagd. De VVD bleek met 26 procent onder de mannelijke ondervraagden de grootste partij, onder de vrouwen was dat GroenLinks met 16,2 procent. Ongeacht hun partijkleur vinden zij preventie het belangrijkst: het voorkomen van seksueel geweld, gratis anticonceptie en toegang tot abortus staan in de top-3.

Gepolariseerd

,,Het lijkt alsof de jongeren over dit onderwerp minder gepolariseerd denken dan de partijen zelf”, aldus Coenen. Dat kan ook komen, omdat het aantal jongeren dat zegt op partijen als SP, CDA en ChristenUnie te stemmen heel klein is.

Toch is onder die christelijke stemmers wel een verschil te zien. Zo zei 24 procent van de ChristenUnie-stemmers ‘ja’ op de stelling dat de abortuspil verkrijgbaar moet zijn bij de huisarts. Bij de jongeren die op het CDA stemmen stelde 49 procent daar voorstander van te zijn. Bij andere partijen schommelt dat percentage tussen de 54 en 67 procent.