Speuren door Limburgs erfgoed op AEZEL.EU

Print
Speuren door Limburgs erfgoed op AEZEL.EU

Peer Boselie & Corry de Koster Afbeelding: Petra Niessen

Wat weet je van het geboortehuis van je opa en oma? Hoe zag de plek waar jij nu woont er 200 jaar geleden uit? En wat is het verhaal achter die oude stadsmuur? Het antwoord op deze en heel veel andere vragen ontdek je vanaf vandaag op AEZEL. Een uniek digitaal archief met een schat aan informatie over het erfgoed van Limburg. Tweehonderd vrijwilligers werkten er 11 jaar lang aan in samenwerking met het LGGI (Limburgs Genealogisch en Geschiedkundig Informatiecentrum) en diverse archiefinstellingen. Het resultaat mag er zijn. Ga zelf op onderzoek uit op www.aezel.eu.

Puzzelstukjes aan elkaar leggen

AEZEL staat voor Archief voor Erfgoed van Zuid Nederlandse Eigendommen en Leefgemeenschappen. Martin Pfeifer van het LGGI nam ooit het initiatief, vertellen Corry de Koster (secretaris LGGI/AEZEL Projek) en Peer Boselie (De Domeinen, Sittard). “Martin kwam op het idee om de geschiedenis van Sittard voor een breed publiek via internet toegankelijk te maken. Heel veel waardevolle informatie ligt opgeslagen in de archieven van diverse organisaties. AEZEL digitaliseert die losse puzzelstukjes en brengt ze bij elkaar in één online archief. Daardoor wordt die informatie veel interessanter en kun je ook verbanden leggen.”

Van Vaals tot Venlo

Wat in het Sittards-Geleense archief begon, breidde zich al snel uit naar heel Limburg. Steeds meer vrijwilligers meldden zich aan om te helpen bij het digitaliseren van die enorme hoeveelheid data. En ook steeds meer Limburgse steden en dorpen sloten zich bij het AEZEL Projekt aan. Corry: “We hebben van Vaals tot Venlo ongeveer tweehonderd vrijwilligers, die samenwerken met een aantal archiefinstellingen. Sommigen doen al vanaf het begin mee. Voor hen is het fijn dat hun werk nu eindelijk online zichtbaar wordt.”

Sommigen doen al vanaf het begin mee. Voor hen is het fijn dat hun werk nu eindelijk online zichtbaar wordt.

Hoe werkt AEZEL.EU?

“Het begint met het digitaliseren van feitelijke historische informatie”, legt Peer uit. “We gebruiken daarvoor geografische gegevens, gebaseerd op historische kaarten en actuele street view maps. En genealogische gegevens, zoals doop-, trouw- en begraafregisters, oude foto’s en notarisaktes. Via AEZEL verbinden we al die losse data met elkaar op interactieve kaarten. Zo ontstaat een samenhangend geheel. We combineren bijvoorbeeld de kadastergegevens van een bepaald perceel met persoonsgebonden data uit het trouwregister. Zo kun je op de kaart in één oogopslag de geschiedenis van die plek zien.”

AEZEL is er voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van zijn of haar eigen familie, huis, dorp of stad. Corry: “Je kunt op allerlei manieren met AEZEL spelen. Zo kun je met hoogtekaarten oude kastelen of grafheuvels herkennen. In Roermond is op de oude begraafplaats ieder graf virtueel te bezoeken. Een ander onderdeel zijn de Stolpersteine in Sittard-Geleen, de steentjes in de stoep waarmee we Joodse slachtoffers van het naziregime herdenken. Door op een van die stenen te klikken, zie je de hele geschiedenis van de familie die in het betreffende huis woonde.”

Nooit af

AEZEL is nu officieel online, maar het werk is nog niet af. Het is een doorlopend project waaraan nog heel veel onderwerpen en data kunnen worden toegevoegd. Dat kan ook makkelijk, omdat het een open source systeem is. Iedereen die zelf onderzoek heeft gedaan kan zijn gegevens koppelen aan de databank van AEZEL. De beschikbaarheid van vrijwilligers blijft natuurlijk belangrijk. Die zijn dan ook altijd welkom. Peer en Corry. “Er is zeker nog veel werk te doen, maar wij zijn trots op wat we al hebben bereikt. Daarom willen we ons platform niet langer meer verstoppen. Zelfs uit het buitenland krijgen we lof voor de manier waarop AEZEL tot stand is gekomen. We hopen dat iedereen in Limburg de weg naar het platform weet te vinden.”

De website van AEZEL staat vanaf vandaag officieel online: www.aezel.eu