Senaat akkoord met invoering corona-app, lancering op 10 oktober

Print
Senaat akkoord met invoering corona-app, lancering op 10 oktober

Minister De Jonge (Volksgezondheid, midden op de foto) verdedigde afgelopen dagen in de Eerste Kamer zijn voorstel voor de invoering van een corona-app. Afbeelding: ANP

De Eerste Kamer is akkoord met invoering van de app CoronaMelder, die de GGD moet gaan helpen bij het bron- en contactonderzoek. Dat bleek dinsdagmiddag tijdens een hoofdelijke stemming.

Na meerdere dagen debatteren stemden 51 senatoren in met het voorstel tot invoering van de corona-app. Uiteindelijk waren 19 senatoren tegen het plan.

CoronaMelder controleert via bluetooth of andere telefoons dichtbij zijn. Als smartphones meer dan vijftien minuten bij elkaar in de buurt zijn, wordt een versleutelde code uitgewisseld tussen de gebruikers van de app.

Lees ook: Na alle spoed staan app en wet al eventjes in de wacht: hoe zit dat?

Bij een coronabesmetting kunnen de patiënt en de GGD dit melden. Appgebruikers met wie codes zijn uitgewisseld, ontvangen vervolgens een melding en advies.

Vrijwillig

Minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft altijd benadrukt dat gebruik van de app vrijwillig is. Er wordt geen informatie van gebruikers of de locatie van een gebruiker opgeslagen. Bovendien mag iemand nooit, direct dan wel indirect, door wie dan ook worden gedwongen tot het gebruik van de app.

Lees hier alle nieuws over het coronavirus

Het voorstel werd op 3 september al aangenomen door de Tweede Kamer. Nu de Eerste Kamer ook akkoord is, gaat de app 10 oktober landelijk draaien. Het is al mogelijk om de toepassing te downloaden in online winkels.