Verhuizing Tweede Kamer op losse schroeven: knetterende ruzie tussen Arib en Knops

Print
Verhuizing Tweede Kamer op losse schroeven: knetterende ruzie tussen Arib en Knops

Kamervoorzitter Khadija Arib. Afbeelding: ANP

De verhuizing van de Tweede Kamer, gepland voor komende zomer, staat op losse schroeven nu Kamervoorzitter Khadija Arib heeft aangegeven er niet voor te voelen om te verkassen. Ze wil vanwege de coronacrisis voorlopig niet verhuizen naar een tijdelijk pand, waaraan al 160 miljoen euro is vertimmerd.

Staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) is woedend over de ‘ambtelijke mededeling’ waarin Arib laat weten niet te willen verhuizen, zo bevestigen Haagse bronnen aan het AD. De Kamervoorzitter zegt dat er op de nieuwe locatie, het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken, te weinig mensen aan het werk kunnen door de afstandsregels vanwege de coronacrisis.

Het Haagse Binnenhof staat aan de vooravond van een grootscheepse verbouwing, omdat alle gebouwen – en dus ook de Tweede Kamer – met achterstallig onderhoud kampen. Het parlement zou volgende zomer moeten verhuizen naar het tijdelijke onderkomen, om vijf jaar later terug te keren naar een gerenoveerd Binnenhof.

Onderzoek

Maar die verhuisplannen leiden nu tot knetterende ruzie tussen Arib en staatssecretaris Knops. Die laatste vindt dat het wel degelijk mogelijk is te verhuizen, ondanks corona. Hij wil wel een onderzoek laten doen naar de exacte gevolgen van de coronacrisis voor de manier waarop gewerkt kan worden op de nieuwe locatie. Voor de zomer waarschuwde Arib al dat het tijdelijke pand slechts één ingang heeft en de plenaire zaal daar kleiner is dan in het huidige Kamergebouw.

,,Je spoelt 160 miljoen euro belastinggeld door het putje als je niet verhuist’’, zegt een Haagse bron. In een brief die Knops aan het presidium (het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer) heeft gestuurd, waarschuwt hij voor de gevolgen van een eventuele brand in het huidige parlementsgebouw. Bij een grote brand kunnen de Binnenhofbewoners veilig wegkomen, zo is de verwachting, maar het gebouw zelf loopt grote kans verwoest te worden.

Sleuteloverdracht

Van verder uitstel moet Knops dus niets hebben. Half november zou Arib al de sleutel van het tijdelijke onderkomen moeten krijgen, zodat zij alvast voorbereidingen kan treffen voor de verhuizing komende zomer. Maar nu Arib van de verhuizing voorlopig niets meer wil weten, lijkt de sleuteloverdracht in het water te vallen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat Knops een brief heeft gestuurd naar het presidium, maar doet verder geen mededelingen. Ook de woordvoerder van Arib kan op dit moment nog geen commentaar geven. Het presidium vergadert dinsdagmiddag over de kwestie; het is niet zeker of Arib de steun heeft van al haar collega’s in het dagelijks bestuur.

Lees ook: Knops: 2,7 miljoen euro voor weggestuurde architect Binnenhof ‘verdedigbaar’

Architect

De Tweede Kamer verzet zich al langere tijd tegen de renovatieplannen voor het Binnenhof. ,,Dit gebouw mag niet verminkt worden’’, zei Arib vorig jaar nog tijdens een Kamerdebat. Na ongezouten kritiek op de ontwerpen werd het Rotterdamse architectenbureau OMA aan de kant gezet. Architect Pi de Bruijn, die in 1992 tekende voor de nieuwbouw van de Tweede Kamer, geeft nu leiding aan de verbouwing.