Percentage positieve tests in teststraten stijgt

Print
Percentage positieve tests in teststraten stijgt

Afbeelding: De Limburger/Peter Schols

Steeds meer mensen worden op corona getest in de teststraten van de regionale gezondheidsdiensten. Maar het aantal coronagevallen dat daardoor aan het licht komt, stijgt nog harder, blijkt uit de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Dat wijst erop dat het virus zich nog steeds verspreidt, en de stijging van het aantal vastgestelde besmettingen niet komt door stijging van het aantal tests.

Lees ook: Met deze truc vergroot je de kans op een coronatest in de buurt

Vorige week zijn bijna 230.000 mensen getest bij een locatie van een GGD. Van ongeveer de helft is de uitslag bekend en van hen bleek 9 procent het virus onder de leden te hebben. In de week ervoor werden 207.670 mensen getest en van die tests was 8 procent positief. Nog een week eerder bleek 6,3 procent van de bijna 193.000 geteste mensen besmet. In juni, juli en augustus was 0,6 tot 4 procent van alle tests positief.

Sinds 1 juni kan elke Nederlander met klachten zich laten testen bij de GGD. Sindsdien zijn 2 miljoen tests uitgevoerd. Dat bracht iets meer dan 74.000 besmettingen aan het licht, 3,6 procent van alle tests.

Lees ook: Vooral meer nieuwe coronabesmettingen in Noord-Limburg

Het coronavirus is onder controle wanneer bij voldoende tests minder dan 5 procent van alle geteste mensen positief is, bepaalde de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, de WHO, in mei. De organisatie raadt aan om maatregelen pas te versoepelen wanneer minstens twee weken achter elkaar minder dan 5 procent van alle tests positief is.