Démare wint millimetersprint, Almeida iets steviger in roze

Print
Démare wint millimetersprint, Almeida iets steviger in roze

Afbeelding: AFP

Arnaud Démare heeft dinsdag de eerste massasprint van deze Giro d’Italia gewonnen. De Franse kampioen van Groupama-FDJ klopte Peter Sagan en Davide Ballerini met miniem verschil. João Almeida pakte onderweg bonificatieseconden en staat iets steviger in het roze.

De fotofinish moest eraan te pas komen om te kunnen bepalen wie er had gewonnen in Villafranca Tirrena. Voor Sagan was de ontknoping extra zuur, omdat hij zijn ploeg aan het werk had gezet om op de enige klim van de dag, de Portella Mandrazzi van derde categorie, zijn voornaamste concurrenten te lossen.

Lees ook: Pechvogel Thomas verlaat Giro met gebroken bekken na val over bidon

Het plannetje lukte deels, want de Colombiaanse topsprinter Fernando Gaviria kon het tempo al snel niet meer volgen en keerde niet meer terug. Démare, op papier de snelste sprinter van het Giro-peloton, gaf echter geen krimp. De Fransman moest wel alles uit de kast halen om zijn favorietenrol waar te maken en won de massasprint met slechts een banddikte verschil.

In al het tumult rond de massasprint ging het mis met twee renners van het kleine Vini Zabù - KTM. Ze reden tegen een dranghek aan en bleven kermend van de pijn op het asfalt liggen, al waren ze wel bij kennis.

Démare wint millimetersprint, Almeida iets steviger in roze
Twee renners van Vini Zabù - KTM reden tegen een dranghek. Foto: Eurosport

De kortste rit in lijn deze Giro (140 kilometer) met de start in Catania, werd gekleurd door een kopgroep van drie renners. Op 20 kilometer van de streep werd de Zwitser Simon Pellaud als laatste ingerekend, nadat Marco Frapporti en Kamil Gradek al eerder de witte vlag hadden gehesen.

Almeida deed onderweg een goede zaak. De Portugees van Deceuninck - Quick Step sloeg bij een sprintje om bonificatieseconden een aanval van zijn naaste belager Jonathan Caicedo op het roze af en heeft nu in het algemeen klassement een voorsprong van twee tellen op de ritwinnaar van maandag. Wilco Kelderman is op de vierde plaats, op 44 seconden, de beste Nederlander.

De Giro gaat na vier ritten op Sicilië woensdag verder op het Italiaanse vasteland. Dan staat onder meer de beklimming van de Valico di Montescuro (eerste categorie) op het menu.